Οικονομία|17.06.2019 11:39

Αγροτική καινοτοµία από τα Οινόφυτα στη Ρωσία

Πένυ Κούτρα

Το 2012 η εταιρεία συστηµάτων µικροάρδευσης Eurodrip, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και απέκτησε παρουσία σε 70 χώρες µέσω εξαγωγών, κατασκευάζοντας και παρέχοντας ολοκληρωµένες λύσεις µικροάρδευσης για γεωργικές εφαρµογές, πωλείται στην Paine & Partners, ένα fund που επένδυε στον κλάδο των τροφίµων και της αγροτεχνολογίας. Μόλις τέσσερα χρόνια µετά το 2016 οι Αµερικανοί αποφασίζουν να αποεπενδύσουν και παραχωρούν το µεγαλύτερο µέρος της Eurodrip στην ισραηλινών συµφερόντων Rivulis (πρώην John Deere Water).

Η συγχώνευση δηµιούργησε τη δεύτερη µεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά των συστηµάτων στάγδην άρδευσης παγκοσµίως, ενώ το εργοστάσιο της Εurodrip ΑΒΕΓΕ στα Οινόφυτα και οι υπόλοιπες λειτουργίες της εταιρείας στην Ελλάδα αποτέλεσαν το διοικητικό κέντρο µιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής).

Έδωσαν τα χέρια

Το 2019 πλέον η Eurodrip ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, επεκτεινόµενη στη Ρωσία. Συγκεκριµένα, η Rivulis και το POLYPLASTIC Group, ο µεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών σωλήνων και θερµοπλαστικών υλικών στη Ρωσία και στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, µε 17 εργοστάσια, συνολικό ετήσιο όγκο παραγωγής περίπου 300.000 τόνων και περισσότερους από 5.500 εργαζοµένους, προχώρησαν σε υπογραφή συµφωνίας για την ίδρυση κοινοπραξίας στη Ρωσία.

Η νέα εταιρεία θα ονοµάζεται POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems και θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της την άνοιξη του 2019. Πρόκειται να εγκαταστήσει µια τοπική µονάδα παραγωγής και αποθήκευσης συστηµάτων µικροάρδευσης στο Βόλτζκι, έξω από το Βόλγκογκραντ, στη µεγαλύτερη γεωργική ζώνη της Ρωσίας. Η κοινοπραξία θα εµπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες του Οµίλου Rivulis, όσο και του οµίλου POLYPLASTIC, µε στόχο την περαιτέρω διείσδυση της µικροάρδευσης σε όλη τη Ρωσία.

Δεδοµένης της στρατηγικής σηµασίας του αγροτικού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή, η POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems στοχεύει να ηγηθεί του µετασχηµατισµού της τοπικής αγοράς, αναβαθµίζοντας τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες άρδευσης που διατίθενται στην αγροτική αγορά της Ρωσίας. Η νέα συνεργασία δηµιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για τη Rivulis Eurodrip, καθώς η κοινοπραξία των POLYPLASTIC και Rivulis θα υπάγεται διοικητικά στο Business Unit της Rivulis Eurodrip, ενώ η ελληνική οµάδα θα παράσχει την εκπαίδευση του προσωπικού στη Ρωσία, καθώς και τεχνική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη από την Ελλάδα πρόκειται να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης στη νέα εταιρεία, ενώ το brand της Eurodrip θα έχει εξέχουσα θέση στο χαρτοφυλάκιο των προς διάθεση προϊόντων.

Παράλληλα, η µονάδα της Rivulis Eurodrip στα Οινόφυτα θα αποτελέσει αποκλειστικό προµηθευτή σταλακτών σε όλες τις γραµµές παραγωγής στη Ρωσία. Επίσης, µέσω της διεύρυνσης του δικτύου πελατών αναµένεται ενίσχυση των πωλήσεων ορισµένων προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας προς τη συγκεκριµένη αγορά που θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, επίκειται στρατηγική συνεργασία για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί προτεραιότητα για τον όµιλο, µε τη Rivulis Eurodrip να αναµένεται να υλοποιήσει νέες επενδύσεις για να καλύψει τη συγκεκριµένη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά δεδοµένα, µετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών η Eurodrip έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη του κλάδου, συνεισφέροντας το 20% των συνολικών πωλήσεων και το 25% των EBITDA, µε σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη, σηµαντικό µέρος της οποίας θα «περάσει» από την Ελλάδα και από τη µονάδα στα Οινόφυτα. Σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του Business Unit Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Β. Κιρκιλή, η Eurodrip έχει απορροφήσει σηµαντικά κεφάλαια πραγµατοποιώντας επενδύσεις.

Την τελευταία διετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ -και συνολικά 10 εκατ. ευρώ στην πενταετία- στη µονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα. Σύµφωνα µε στελέχη της εταιρείας, στις 14 γραµµές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η µονάδα στα Οινόφυτα παράγονται καθηµερινά 3 εκατ. µέτρα προϊόντος, ενώ η παραγωγική δυναµικότητα καλύπτει 7,5 δισ. σταλάκτες σε ετήσια βάση. Η µονάδα αποτελεί το ένα από τα δύο εργοστάσια του Οµίλου Rivulis διεθνώς (το έτερο στο Ισραήλ) µε καθετοποιηµένη παραγωγή, υποστηρίζοντας το ένα από τα τρία τεχνολογικά κέντρα R&D του Οµίλου.

Πάνω από 1.000 πελάτες

Σήµερα το µερίδιο της Eurodrip ξεπερνά το 60% στην εγχώρια αγορά, εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής σε περισσότερους από 1.000 πελάτες και πραγµατοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Αποτελεί, παράλληλα, µία από τις µακροβιότερες παραγωγικές µονάδες της περιοχής της Βοιωτίας και παρέχει απασχόληση σε 240 εργαζοµένους. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, το 2019 τρέχει µε ρυθµό ανάπτυξης της τάξης του 11% και οι πωλήσεις αναµένονται στα επίπεδα των 38 εκατ. ευρώ, από 35 εκατ. το 2018. Σηµειώνεται, τέλος, ότι η Eurodrip είναι πρωτοπόρος στον τοµέα της και µε οδηγό την καινοτοµία αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που εφάρµοσε την επαναστατική µέθοδο ελεγχόµενης παροχής νερού, τη στάγδην άρδευση, µια προηγµένη και οικονοµικώς αποδοτική διαδικασία για την αγροτική παραγωγή. Σήµερα, 40 χρόνια µετά, κατασκευάζει και παρέχει ολοκληρωµένες λύσεις σε συστήµατα µικροάρδευσης, τα οποία βελτιστοποιούν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, συνεισφέροντας παράλληλα στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στη βιώσιµη ανάπτυξη.

αρδευτικά έργα