Οικονομία|17.06.2019 19:24

New York Times: Ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ

Newsroom

Επισήμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που θα συγκεντρωθούν στο θέρετρο Σίντρα, έξω από τη Λισαβόνα, θα συζητήσουν για το νομισματικό πείραμα του ευρώ, το οποίο φέτος συμπληρώνει είκοσί χρόνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. «Ανεπίσημα όμως, το ετήσιο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών θα είναι μια τριήμερη απόδοση τιμών στον άνθρωπο που έσωσε το ενιαίο νόμισμα στις πιο αβέβαιες στιγμές του, στον Μάριο Ντράγκι».

Η θητεία του Ντράγκι ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λήγει τον προσεχή Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Η θητεία του κάλυψε μια περίοδο κινδύνων στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης, που διαθέτει πλέον 19 μέλη και ισοδυναμεί με το 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπήρξαν στιγμές, από τα τέλη του 2011 και όλο το 2012, που φαινόταν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και ότι η νομισματική ένωση θα εγκλωβιζόταν σε μια συνεχόμενη οικονομική ύφεση. 

Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αμφιταλαντεύονταν και χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούσαν στην διάσωση των δοκιμαζόμενων εταίρων τους, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή. «Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics ου Λονδίνου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που η θητεία του Ντράγκι λήγει, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αναχώρησή του αφού ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση. Οι πολιτικοί διαγκωνίζονται σε μια χαοτική διαδικασία για τις θέσεις του επικεφαλής στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Τράπεζας δεν θα διαθέτει τις ικανότητες του Ντράγκι. Η ισχύς της ΕΚΤ διευθύνθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο μετασχηματισμός βοήθησε το ευρώ να αντέξει και ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας superstar μεταξύ των κεντρικών τραπεζικών. 

Εξαιρετικός στην επικοινωνία, ο Ντράγκι κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ. Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης, τονίζουν οι Times της Νέας Υόρκης.

New York Timesευρωπαϊκή κεντρική τράπεζαΜάριο Ντράγκιευρώ