Οικονομία|20.06.2019 20:56

Επικουρικές συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων: Τα πρώτα τσεκ για ΛΕΠΕΤΕ

Γιάννης Φώσκολος

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις στους 16.500 εγκλωβισμένους συνταξιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) μαζί με αναδρομικά 7 μηνών. Το ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, καθώς στόχος είναι στις 2 Ιουλίου -όταν θα πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις όλων των δικαιούχων συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ- να καταβληθούν και οι πρώτες νέες επανυπολογισμένες συντάξεις στους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας που μένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες. Προϋπόθεση είναι το ΛΕΠΕΤΕ να αποστείλει εγκαίρως στο ΕΤΕΑΕΠ το αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις. Επειδή μάλιστα η ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ είναι αναδρομική από 1ης Ιανουαρίου 2019, οι δικαιούχοι θα λάβουν με την πρώτη πληρωμή επτά επικουρικές συντάξεις, καθώς θα πρέπει να εισπράξουν αναδρομικά τις νέες παροχές για την περίοδο 1/1/2019 έως 31/7/2019.

Λίγο πριν κλείσει η Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» του ΛΕΠΕΤΕ, τουλάχιστον ενόσω εκκρεμεί η οριστική κρίση των δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι κατά της ΕτΕ.

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως ο Λογαριασμός Επικούρησης έχει προβεί σε στάση πληρωμών από τον Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα οι 16.500 δικαιούχοι του να μένουν εντελώς απλήρωτοι και εντελώς στον... αέρα.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται ρητά πως η 2α Ιουλίου είναι η ημερομηνία «καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Ιούλιο 2019». Στο πλαίσιο, δηλαδή, της τακτικής πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να καταβληθούν στις 2 Ιουλίου επτά συντάξεις για τα αναδρομικά του 2019 και την τρέχουσα σύνταξη Ιουλίου. Για να καταστεί όμως αυτό εφικτό και σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου, πρέπει μέχρι σήμερα 20 Ιουνίου να κοινοποιηθεί «από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο». Αλλωστε μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1/1/2019 θα εξακολουθήσει να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ, με μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

Έως τις 10 Ιουνίου

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, επανυπολογίζονται με τον νέο μαθηματικό τύπο όλες οι καταβλητέες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή από 10/6/2019. Δηλαδή ο νέος τύπος εφαρμόζεται στους ήδη συνταξιούχους των εν λόγω λογαριασμών καθώς και σε όσους η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης ανατρέχει στον χρόνο έναρξης ισχύος της επίμαχης διάταξης, δηλαδή έως τις 10 Ιουνίου.

Το ύψος των νέων συντάξεων προκύπτει από την εφαρμογή ενός νέου τύπου που λαμβάνει υπόψη τις υψηλότερες εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι όπως επίσης τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές τους. Για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι προβλεπόμενες στους Ειδικούς Κανονισμούς Λειτουργίας, δηλαδή στα Καταστατικά των Λογαριασμών Επικούρησης. Επομένως, σε αυτό το τμήμα δεν επέρχεται μεταβολή ως προς τα συστατικά υπολογισμού της παροχής.

Από την άλλη πλευρά, όσοι καταστούν δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης από 10 Ιουνίου 2019 και μετά θα έχουν άλλο τύπο υπολογισμού, ο οποίος θα είναι -όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ- διττός:

  • για το διάστημα ασφάλισης έως και 31/12/2014 η επικουρική υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% επί τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές (ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται αυτές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές),
  • για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2015 εφαρμόζεται το Σύστημα Νοητής Κεφαλαιοποίησης (NDC) όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, για τον υπολογισμό της παροχής είτε των παλιών είτε των καινούργιων λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στο ΛΕΠΕΤΕ και στον ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ, καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του ΛΕΠΕΤΕ και της σχετικής νομοθεσίας.

Κρατήσεις 

Οι επανυπολογισθείσες συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εισφοράς υγείας (υπέρ ΤΥΠΕΤ για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ, πλην όσων έχουν ενταχθεί στο ΤΥΠΕΤ) και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Προσοχή, καταβάλλονται 12 μηνιαίες συντάξεις ετησίως και όχι 14 όπως συνέβαινε στο ΛΕΠΕΤΕ.

Ημερομηνία καταβολής των νέων παροχών ορίζεται η 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, όπως συμβαίνει με όλους τους δικαιούχους του ενιαίου επικουρικού υπερταμείου. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υλοποίηση των διατάξεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ να χορηγήσουν στα αρμόδια όργανα του ΕΤΕΑΕΠ πρόσβαση στο αρχείο με το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών στοιχείων, όπως ιδίως μισθολογικές καταστάσεις και βεβαιώσεις χρόνου υπηρεσίας. Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, οι υπηρεσίες ΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ «έχουν την υποχρέωση να χορηγούν πρόσβαση» στα απαιτούμενα αρχεία. Για την υλοποίηση του υπολογισμού των νέων παροχών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ κοινοποιούν στο ΕΤΕΑΕΠ αναλυτικό αρχείο με πλήρη προσωπικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δικαιούχων. Ειδικά η πρώτη πληρωμή ορίζεται να γίνει στις 2 Ιουλίου, οπότε θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από 1/1/2019. «Για τον σκοπό αυτό μέχρι 20/6/2019 κοινοποιείται από το ΛΕΠΕΤΕ και το ΕΛΕΠΕΤΕ – ΠΠ ΕΘΝΑΚ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο», αναφέρει η χθεσινή υπουργική εγκύκλιος. Αλλωστε, μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1/1/2019 εξακολουθεί να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ, με μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ. Ο υπολογισμός της κράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης πραγματοποιείται συνολικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο σύστημα πληρωμής του δημόσιου φορέα.

Παραδείγματα

  • Υπάλληλος που είχε βαθμό τμηματάρχη Α με 30 χρόνια ασφάλισης και 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 647 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 401 ευρώ.  
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό υποδιευθυντή Β με 32 χρόνια ασφάλισης και 2.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 800 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 496 ευρώ.
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό διευθυντή με 37 χρόνια ασφάλισης και 3.900 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 1.570 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 930 ευρώ.
  • Υπάλληλος με βαθμό υποδιευθυντή Α με 35 χρόνια ασφάλισης και 2.710 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε μέχρι και το 2017 από το ΛΕΠΕΤΕ 1.045 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 641 ευρώ.
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό διευθυντή με 35 έτη ασφάλισης και 3.550 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 1.399 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 843 ευρώ.
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό κλητήρα με 30 χρόνια ασφάλισης και 1.250 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 420 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 266 ευρώ.
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό λογιστή με 30 χρόνια ασφάλισης και 1.400 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 465 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 285 ευρώ.
  • Υπάλληλος που είχε βαθμό υποδιευθυντή Β με 34 χρόνια ασφάλισης και 2.030 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 755 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 466 ευρώ

 Σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση

Για τη ρύθμιση του ΛΕΠΕΤΕ ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, δηλώνει: «Με τη διαφαινόμενη καταβολή των συνταξιοδοτικών παροχών του ΛΕΠΕΤΕ μέσω επανυπολογισμού η μέση σύνταξη που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα περικοπεί κατά περίπου 40%, ενώ οι νέες συντάξεις θα καταβάλλονται σε 12μηνη και όχι σε 14μηνη βάση. Είναι λίγο πρώιμο να προδικάσουμε το τι συνέπειες θα έχει η καταβολή επικουρικής σύνταξης στη δικαστική διεκδίκηση των δικαιούχων που έχει ξεκινήσει από το 2017 αλλά και να προβλέψουμε πλήρη ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς η σχετική τροπολογία προσπαθεί να το αποφύγει. Πρόκειται πάντως για μια προσωρινή λύση, η οποία και δεν ικανοποιεί στο σύνολό της καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ίσως μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων που θα δουν να τους καταβάλλεται έστω και κάποιο ποσό σύνταξης».

Επανυπολογισμός

Συντελεστής 0,67%

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει αναδρομικά από 1/1/2019 την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης στους ήδη συνταξιούχους σήμερα. Η επικουρική επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%). Ο νέος μαθηματικός τύπος καταλήγει σε μια νέα επικουρική σύνταξη, η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής, η οποία δεν έχει καταβληθεί εδώ και 18 μήνες.

354 Και 488 Ευρώ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

Τι προβλέπει η τροπολογία, γιατί αντιδρά η τράπεζα

Η φόρμουλα απεγκλωβισμού των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής, που ψηφίστηκε λίγο πριν κλείσει η Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στόχο έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που κρατά 16.500 συνταξιούχους εντελώς απλήρωτους για 18 και πλέον μήνες, ενόσω εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη και μέχρι την οριστική κρίση των δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι κατά της ΕΤΕ.

Στο μεταξύ, όμως, η τροπολογία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προσφεύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της τροπολογίας. Συνεπώς αναμένεται να ανοίξει νέος δικαστικός κύκλος στην πολύπαθη ιστορία του ΛΕΠΕΤΕ.

«Αιφνιδιαστήκαμε»

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας έλεγαν στο «Εθνος» ότι η νομοθετική ρύθμιση σημαίνει στην πράξη πως η τράπεζα θα πρέπει να λάβει και μάλιστα άμεσα πρόσθετες προβλέψεις ύψους 250 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η συμφωνία ανάμεσα σε υπουργείο και διοίκηση ήταν να διατυπωθεί η τροπολογία με τρόπο που να φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσό θα καταβαλλόταν ως ασφαλιστική εισφορά των εν ενεργεία δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και όχι ως συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Αν και το προηγούμενο διάστημα ήταν συνεχείς οι συνεννοήσεις για το θέμα, ωστόσο, όπως φαίνεται, η τροπολογία που κατατέθηκε στο παρά πέντε δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Τράπεζας. «Αιφνιδιαστήκαμε με την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες» έλεγαν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «αντισυνταγματική» και υποστηρίζοντας πως «εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕτΕ» ενώ «δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, αφού οι σημερινοί συνταξιούχοι θα λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, ενώ οι σημερινοί εργαζόμενοι αδικούνται».

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει:

  1. Αναδρομική ένταξη από τον Ιανουάριο του 2019 στο ενιαίο επικουρικό υπερταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) των 16.500 εγκλωβισμένων συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ ώστε να λάβουν από εκεί επικουρική, τουλάχιστον ενόσω εκκρεμεί η κρίση των δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει κατά της Εθνικής Τράπεζας.  
  2. Η επικουρική επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%. Ο νέος τύπος καταλήγει σε μια παροχή η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής.
  3. Καταβολή από την ΕΤΕ του 1/5 των συντάξεων του 2018 στο νέο επανυπολογισμένο ύψος τους μέχρι 31 Αυγούστου φέτος, ενώ τα υπόλοιπα 4/5 το αργότερο μέχρι 31/12/2020. Από 1/1/2019 η Εθνική Τράπεζα καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης (7% από 1/1/2019 έως 31/5/2019 και 6,5% εφεξής) και επιπλέον 40 εκατομμύρια ετησίως για μια 5ετία (2019-2023). Από το 2024 ο επιπλέον πόρος καθορίζεται από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019 (1/1/2019 έως 31/5/2019) η ΕτΕ καταβάλλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους.
  4. Οι 4.000 ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα πάρουν επικουρική με τον γενικό τύπο του ΕΤΕΑΕΠ (ετήσια αναπλήρωση 0,45% για τα έτη έως το 2014 και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τα έτη από το 2015 και μετά).
επικουρικές συντάξειςΕΤΕΑΕΠΛΕΠΕΤΕΕθνική Τράπεζα