Οικονομία|21.06.2019 17:52

120 δόσεις: Οι απαντήσεις του Διονύση Ρίζου στο ethnos.gr

Newsroom

Πολλά είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Ο ειδικευμένος σε ζητήματα Διονύσης Ρίζος, απάντησε στα πολυάριθμα ερωτήματα των αναγνωστών του ethnos.gr την Παρασκευή (21/6) .

Ο Διονύσης Ρίζος είναι δικηγόρος Αθηνών, εξειδικευμένος στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης. Ασχολείται με τη μελέτη του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας από το 2004 κι έχει παρακολουθήσει όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στα social media (@rizoslaw).

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ.Ρίζου στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ethnos.gr

Οφειλές προς Δημους εντάσσονται στις 120 δόσεις; Μέχρι ποια ημερομηνία μπορει κανεις να ενταχθεί;

Για να ενταχθούν οφειλές σε Δήμους θα πρέπει πρώτα να έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Δεν μπορούν να ενταχθούν απευθείας από το σύστημα των Δήμων.

Έχω κάνει αίτηση ένταξης των οφειλών μου στον ΟΑΕΕ στην ρύθμιση των 120 δόσεων από τις 23/5/2019 ενώ εκκρεμεί αίτηση διαδοχικής συνταξιοδότησής μου στο ΙΚΑ απο 16/3/2018 . Δεν έχω πάρει ακόμα ούτε προσωρινή σύνταξη. Μήπως γνωρίζετε πότε θα ασχοληθούν με αυτές τις περιπτώσεις οι Διευθύνσεις Συντάξεων στις οποίες έχουν διαβιβαστεί τα αιτήματα;

Δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα επιληφθούν οι Δ/νσεις συντάξεων τις εκκρεμείς περιπτώσεις που έχουν οφειλές. Πιθανότατα μετά το Σεπτέμβριο. Δεν μπορείτε να πάρετε προσωρινή σύνταξη.

Το ΕΤΕΑΠ (επικουρικό) είναι υποχρεωτικό για έναν μηχανικό να το πληρώνει αν δε θέλει εφόσον έχει κάνει διακοπή εργασιών στην εφορία; Μπορούν να διαγραφούν τα ειδοποιητήρια ώστε να μη συνυπολογίζονται στη ρύθμιση οφειλών;

Tο ΕΤΕΑΕΠ είναι υποχρεωτικό να το πληρώνει κάποιος που αντίστοιχα πληρώνει εισφορές και για την κύρια σύνταξη λόγω δραστηριότητας. Αν δεν πληρώνετε εισφορές κύριας σύνταξης τότε δεν θα πρέπει να πληρώνετε επικουρικό.

Σας γράφω για την περίπτωσή μου που είναι-κάπως-παράξενη! Είμαι Πολιτικός μηχανικός και γεννήθηκα στις 12-3-1951 (68 ετών) Εργάζομαι σε γνωστή ΔΕΚΟ από τον Αύγουστο του 1984. Στο ΤΣΜΕΔΕ γράφτηκα τον Μάιο του 1982. Αναγνώρισα τη στρατιωτική μου θητεία και πήγα "πίσω" στον Ιούλιο του 1981. Στη ΔΕΚΟ που είμαι, δεν διώχνουν λόγω ηλικίας (!) και δεν κινδυνεύω. Στο ΤΣΜΕΔΕ, όμως, μέχρι πότε μπορώ να εργάζομαι; Στα 40 χρόνια; Πότε θα με ειδοποιήσουν ότι πρέπει να σταματήσω; Και τι σύνταξη να περιμένω; 

Δεν θα σας ειδοποιήσουν. Μπορείτε να είστε ασφαλισμένος όποτε θελετε και όταν το επιλέξετε να διακόψετε και να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη. Εννοείται ότι μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε άμεσα με πλήρη σύνταξη.

Πρόσφατα απεβίωσε ο πατέρας μου, 76 ετων (12.06.19). Συνταξιουχος του ΟΑΕΕ. Η μητέρα (76 ετων) παίρνει σύνταξη γήρατος από ΙΚΑ και ΟΓΑ 600€ (τελευταίος φορέας - μία σύνταξη). Μας ενημέρωσαν πως δικαιούται το 50% της σύνταξης του πατέρα μου, αλλά πως ο ΟΓΑ είναι ο μόνος φορέας που διακόπτει την σύνταξη γήρατος( περιπου 330€). Υφίσταται αυτό;

Με τη νέα διάταξη δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος. Ο ΟΓΑ, εφόσον η μητέρα σας λάβει τη σύνταξη λόγω θανάτου, θα της διακόψει την καταβολή του ποσού της σύνταξης που αντιστοιχεί στο προνοιακό κομμάτι. Προφανώς η σύνταξη της ίδιας έχει απονεμηθεί από τον ΟΓΑ και αποτελείται από προνοιακό τμήμα και από τμήμα εισφορών. Θα διακοπεί το προνοιακό (Βασική Σύνταξη).

Έχω 10 χρόνια στον ιδιωτικό φορέα και 28 στον δημόσιο φορέα. Είμαι 57 ετών ανύπαντρος. Πρώτα ασφαλιστικά απο το 79. Από 16 χρονών. Πότε δικαιούμαι πλήρη σύνταξη;

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε θα μπορέσετε να λάβετε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών με τις διατάξεις της 37ετίας.
Είμαι 55 ετών και 10 μηνών. ‘Εχω ανήλικο 17 ετών και είμαι καθηγήτρια με 29 έτη υπηρεσίας. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ; 
Θα πρέπει να εξαγοράσετε επαρκή χρόνο (4 έτη) για να συμπληρώσετε την 25ετία αναδρομικά το 2011. Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 52 και καθώς συμπληρώσατε το 52ο έτος της ηλικίας σας το 2016 το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι για την περίπτωσή σας το 56ο και 9 μήνες.

Έχω κάνει αίτηση συνταξιοδότησης στο ΤΣΜΕΔΕ στις 24/10/18 και ρύθμιση 120 δόσεων σε ΟΑΕΕ για παράλληλη σύνταξη η αίτηση έγινε αποδεκτή, αλλά δεν έχω καμία ειδοποίηση από τον φορέα σύνταξης.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει μεταβιβαστεί στο ΤΣΜΕΔΕ το οποίο και θα προχωρήσει στην απορρόφηση του χρέους με βάση το δοσολόγιο που θα προκύψει από τη ρύθμιση. Ειδοποίηση λογικά θα λάβετε μετά το Σεπτέμβριο.

Έχω κάνει αίτηση συνταξιοδότησης στο ΤΣΜΕΔΕ στις 24/10/2018 και αίτηση στις 120 δόσεις ΟΑΕΕ για παράλληλη σύνταξη. Η αίτηση έγινε αποδεκτή στις 26/05/2019 αλλά δεν έχω καμία ειδοποίηση από την διεύθυνση συντάξεων. Επίσης δικαιούμαι προσωρινής από το ΤΣΜΕΔΕ.

Αν η οφειλή είναι στο ΤΣΜΕΔΕ ΔΕΝ δικαιούστε προσωρινή. Αν έχετε ζητήσει ρύθμιση για τον παράλληλο χρόνο του ΟΑΕΕ αλλα έχετε χρησιμοποιήσει τμήμα του χρόνου αυτού για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος ΔΕΝ δικαιούστε προσωρινή. Αν έχετε ζητήσει εξαγορές ΔΕΝ δικαιούστε προσωρινή. Αν η σύνταξη σας θα είναι με διαδοχική ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ ΔΕΝ δικαιούστε προσωρινή.

Είμαι άνεργος και δεν έχω την οικονομική δυνατότητα προς το παρόν για πληρωμές. Μπορώ να κάνω κάτι για τις παλαιές οφειλές που έχω στον ΕΦΚΑ;

Στη ρύθμιση θα μπορείτε να υπαχθείτε έως τον 9/2019

Είμαι γεννημένος 28/9/1960. Ημερομηνία πρώτης ασφάλισης στο ΙΚΑ Νοέμβριος του 1980. Από τον Νοέμβριο του 1980 έως τον Φεβρουάριο του 1985 έχω 631 ένσημα στο ΙΚΑ. Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιανουάριο του 2018 έχω 9.667 ένσημα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και από τον Φεβρουάριο του 2018 έως σήμερα άλλα 400 ένσημα στο ΙΚΑ και συνεχίζω με ασφάλιση στο ΙΚΑ. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη; Υπάρχει κάποια περίπτωση μειωμένης σύνταξης; 

Με μειωμένη σύνταξη θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στην ηλικία των 62 ετών εάν έχετε 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία.

Έχω κάνει αίτηση για σύνταξη οφείλω 26000 στον ΟΑΕΕ την αίτηση την έκανα στο ΙΚΑ είναι ο πρώτος φορέας και μετα ΟΑΕΕ. Τι γίνεται στην περίπτωσή μου;

Θα πρέπει να υποβάλετε αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση. Αν η οφειλή πέσει με το κουρεμα των προσαυξήσεων κάτω από 20.000 €, τότε στο σύνολο της μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη. ΑΝ μπορεί να κρατηθεί συνολικά τότε ΔΕΝ συμφέρει να γίνει επανυπολογισμός. ΑΝ όχι τότε να προχωρήσετε και σε επανυπολογισμό.

Γεννημένος το 1961. Έχω συνολικά περί τα 7700 ένσημα ΙΚΑ από το 1989 έως το 2015 που απολύθηκα. Παραμένω άνεργος με περιστασιακές δουλειές με όχι πάνω από 50-60 ένσημα το χρόνο. Είμαι έγγαμος με ένα παιδί. Τι προβλέπεται για την περίπτωσή μου;

Θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη στα 62. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε 100 ένσημα κάθε έτος από το 2019 έως και το 2023. Αλλιώς θα μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη στα 67.

20-7-1963 (ημ γεννησης) Ένσημα έως 31-12-2019 11450. Πρώτο ένσημο 1978 εκ των οποίων περίπου 3000 βαρέα. Διαζευγμένος το 2004 έχοντας επιμέλεια παιδιών (ανήλικα τότε). Πότε βγαίνω στη σύνταξη;

Στα 62 θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε. Δυστυχώς δεν μπορείτε να αποχωρήσετε νωρίτερα.

Έχω 6 χρόνια ΙΚΑ και 25 χρόνια ΤΕΒΕ. Είμαι 65 ετών. Οφείλω στο ΤΕΒΕ 57000 Ε. Εάν κάνω επανυπολογισμό πέφτω κάτω από 20000. Μπορώ να αιτηθώ σύνταξη, ώστς οι δόσεις της οφειλής να παρακρατούνται από την σύνταξη;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, να πληρώσετε την πρώτη δόση και μετά να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη και ενσωμάτωση σε αυτήν της ρύθμισης. Έτσι το σύνολο της οφειλής καθώς όπως λέτε θα είναι κάτω των 20.000 € θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή σας.

Η μητέρα μου (31/7/1956 γεννηθείσα) έχει περάσει από επιτροπή για αναπηρική σύνταξη και πήρε απόφαση με 67% αναπηρία από τον 12/2016, όμως λόγω οφειλής της στον ΟΑΕΔ 11,000€ κεφάλαιο (με τους τόκους περίπου 20.000€) δεν μπόρεσε να πάρει σύνταξη, τώρα με την ρύθμιση των 120 δόσεων λογικά το ποσό αυτό (κεφάλαιο, αν τελικά αφαιρεθούν οι τόκοι όπως λέγεται) καλύπτεται από τα αναδρομικά όλων αυτών των μηνών από 12/2016, αλλά κανένας δεν μπορεί να μας κατευθύνει για αυτήν την διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, γιατί κανένας δεν γνωρίζει. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος η οποία να αναγράφει την διαδικασία για παρόμοιες περιπτώσεις;

Αν έχει υποβάλει αίτηση για σύνταξη αναπηρική και της κοινοποιήθηκε το έγγραφο που λέει για την καταβολή μέρους της οφειλής και έχουν παρέλθει άπρακτοι οι δύο μήνες που προβλέπει το εν λόγω έγγραφο δεν μπορεί να γίνει παρακράτηση της οφειλής από τη σύνταξη και καταβολή των αναδρομικών. Η σύνταξη θα υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση.

Είμαι γεννημένη το 1969. Έχω 2 παιδιά (24 και 20 αντιστοιχα). Είμαι σε χηρεία από το 2004. Σύνταξη έβγαλε το ΙΚΑ από τον άνδρα μου αλλά μόνο στα παιδιά μέχρι να γίνουν 24 ετων. Εγώ δεν έχω ποσοστό. Η απόφαση λέει μετ η συμπλήρωση του 60ου έτους θα χορηγηθεί. Δεν άλλαξε ο νόμος για τις παλιές συντάξεις; Εγώ δουλεύω από το 1993 συνεχόμενα και έχω και ΟΑΕΕ 6 χρόνια. Πότε βγαίνω σε σύνταξη;

Θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση για τη μεταβίβαση και σε σας ποσοστού σύνταξης από εκείνη του συζύγου. Και στην αρχική θα έπρεπε να παίρνατε τμήμα τη σύνταξης. Σε δική σας σύνταξη θα βγείτε στα 62 ή στα 67.

Έχω κάνει αίτηση μέσω του ΕΦΚΑ για επανυπολογισμό οφειλών του πρώην ΟΑΕΕ στις 22/05. Στις 25/05 έλαβα email ενημέρωσης δημιουργίας νέων οφειλών. Έκανα πιστοποίηση στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και ενώ μου εμφανίζει στην επιλογή «Πίνακας Χρεών Οφειλέτη» την νέα οφειλή δεν εμφανίζεται στην επιλογή «Ρύθμιση Οφειλών» η νέα ρύθμιση ώστε να προχωρήσω την διαδικασία. Έχω κάνει διακοπή εργασιών 15/04.

Από τη στιγμή που κάνατε ήδη την αίτηση και κατόπιν βεβαιώθηκαν νέες οφειλές αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτήν. Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει και να περιμένατε τη βεβαίωση του συνόλου των οφειλών πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση.

6 χρόνια ΙΚΑ, 25 χρόνια ΤΕΒΕ και είμαι 65 ετών (1954). Δικαιούμαι σύνταξη;

Εάν συνεχίζετε ως σήμερα ασφαλισμένος δικαιούστε να υποβάλετε αίτηση συνταξιοδοτησης στον ΟΑΕΕ που θα απορρίψει και θα γυρίσει την αίτηση για απονομή απο το ΙΚΑ.

Έκανα αίτηση μέσω ΕΦΚΑ πριν 2 εβδομάδες περίπου για τις 120 δόσεις. Στο ΚΕΑΟ εμφανίζεται το νέο ποσό οφειλής αλλά δεν μπορώ να προχωρήσω την ρύθμιση. Είναι λογική αυτή η καθυστήρηση;

Η καθυστέρηση οφείλεται στη μη ολοκλήρωση της βεβαίωσης από το ΚΕΑΟ. Πιθανολογούμε ότι μεσα στις επομενες μερες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ασφαλιστικά ενήμερος στο ΤΕΒΕ από 1993 - 2014. Χρέος μόνο 2015 και 2016 με εισφορές διμήνου 980,00. Πληρωμενο το 2017 - σήμερα.

Να προχωρήσετε σε υπαγωγή στη ρύθμιση ΧΩΡΙΣ επανυπολογισμό. Συμφέρει συνταξιοδοτικά.

Χρέος μόνο 2015 και 2016. Οκ από 1993-2014 ΟΚ και 2017- σήμερα. Συνταξιοδοτικά με συμφέρει με ή χωρίς επανυπολογισμό.

Συμφέρει συνταξιοδοτικά να προχωρήσετε στη ρύθμιση χωρίς επανυπολογισμό.

120 δόσειςαπαντήσειςlive chat