Οικονομία|14.11.2018 17:34

Προσπάθειες να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Κατερίνα Τζαβάρα

Την επιβάρυνση των ήδη προβληματικών οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες που γίνονται ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

«Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αν και η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων είναι δεδομένη. Ως αιτίες ανέφερε τη μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος και την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθύμισε ότι επί δικής του διοίκησης «δεν έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Έχουμε δώσει και την έκπτωση του 15%, έχουμε απορροφήσει όλες τις συνέπειες από τα δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα, από την άνοδο της οριακής τιμής, από το άνοιγμα της αγοράς ως τυπικό μονοπώλιο σε ένα μεγάλο μέρος κάτι που είθισται να γίνεται ανεξάρτητα, αν η επιχείρηση αντιδρά ή λέει ότι δεν πρέπει να γίνει ή οτιδήποτε άλλο».

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει εφαρμόσει «μια κοινωνική πολιτική και όλοι όσοι συνδιαλέγονται με την ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, εκτός ίσως από τους μετόχους της, στους οποίους δεν έχει δοθεί μέρισμα, γιατί η επιχείρηση δεν είναι προσανατολισμένη στα πολλά κέρδη, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον. Η επιχείρηση ως εταιρία θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα κέρδη χωρίς να σημαίνει ότι είναι κερδοσκοπικός οργανισμός».

Νωρίτερα το ζήτημα της οικονομικής πορείας της ΔΕΗ έθεσε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας από τη ΝΔ λέγοντας «δυστυχώς, οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι πάρα πολύ άσχημα το τρίτο τρίμηνο». Κάλεσε τον κ. Παναγιωτάκη να απαντήσει εάν «είναι πραγματικότητα, ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι τόσο άσχημα και τι σημαίνει να έχει ζημιές η ΔΕΗ πάνω από 200 εκατ. τέλος χρόνου και λειτουργικό περιθώριο κέρδους EBITDA, δηλαδή, περιθώριο κέρδους προ φόρων τόκων αποσβέσεων να είναι κοντά στο 0; Τι σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητα της εταιρείας;».

ΔΕΗΜανώλης Παναγιωτάκης