Οικονομία|08.07.2019 12:24

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αδιαπραγμάτευτο το πλεόνασμα 3,5% του Eurogroup

Μαρία Ψαρά

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτό διεμήνυσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup. «Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας και αυτό είναι το βασικότερο όλων», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει πως πολλά κόμματα στην Ελλάδα έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον στόχο, ωστόσο ήταν μέρος της συμφωνίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. 

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα στείλει το Eurogroup προς τη νέα κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν είναι ορθό να στείλουμε μήνυμα σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα ορκιστεί, αυτά θα τα δούμε πιο αναλυτικά τον Σεπτέμβρη». Οι υπουργοί Οικονομικών, τόνισε, θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις», «αντιστροφή μεταρρυθμίσεων με μέτρα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 και το 2020 είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

«Στο Eurogroup της Φινλανδίας το Σεπτέμβριο, όταν και ο καινούριος υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται εκεί, θα πούμε τα υπόλοιπα», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει και ένα Euro Working Group πριν από αυτό «αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να πει περισσότερα».

Eurogroup