Οικονομία|16.11.2018 13:48

Συνταξιούχοι: Διασώζονται ποσά από 24 έως 450€ - Τα «κέρδη» σε 10 κατηγορίες

Γιάννης Φώσκολος

Δέκα κατηγορίες συνταξιούχων είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον «λευκό καπνό» που βγήκε χθες από τις Βρυξέλλες και έδειξε τη μη περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, που διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς αν εφαρμόζονταν οι περικοπές θα έχαναν έως και 18% από την κύρια σύνταξή τους – ορισμένοι και από την επικουρική. Από την επαναδιαπραγμάτευση και την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες μπορεί να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα.

«Στο EuroWorking Group κατά την εισήγηση του ελληνικού προϋπολογισμού δεν υπήρξε καμία ένσταση από καμία χώρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου για απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα εγκρίθηκαν τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτό και σημαίνει ότι τελείωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων» δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναλυτικά, πάνω από 100 ευρώ τον μήνα μόνο από την κύρια σύνταξή τους διασώζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, 10 κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
  • Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και άνω, και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και άνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και άνω).
  • Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης. Οπως εκτιμούν ειδικοί, σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ συγκαταλέγονται στους πλέον κερδισμένους. Και αυτό επειδή η παλιά σύνταξη ΤΕΒΕ υπολογιζόταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που μπαίνει ολόκληρο στην «προσωπική διαφορά».
  • Συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών, δικηγόροι που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
  • Συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
  • Συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά.) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
  • Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).

Παραδείγματα

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών στο Δημόσιο, τα ποσά που διασώζονται πρέπει να κυμαίνονται από 35 ευρώ έως και 155 ευρώ τον μήνα, ενώ στο πρώην ΙΚΑ οι συνταξιούχοι διασώζουν από 24 ευρώ έως και 450 ευρώ περίπου. Το όφελος είναι πολλαπλών ταχυτήτων, καθώς προέρχεται από τον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς», η οποία πλέον θα παραμείνει παγωμένη.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 30ετία και ασφαλιζόταν σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.026,4 ευρώ και διασώζει 185,4 ευρώ. Συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου ΔΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2008 με 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.072,1 ευρώ και διασώζει 193 ευρώ.

συντάξειςσυνταξιούχοι