Οικονομία|16.11.2018 10:22

Καμπανάκι από Κομισιόν: «Τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις»

Ελευθερία Αρλαπάνου

Στην έκθεση θα αποτυπώνεται η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τις συντάξεις αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο για παροχές το 2019, τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ένσταση από καμία χώρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών και αντίθετα εγκρίθηκαν μέτρα 920 εκατ. ευρώ που είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για μια θετική εξέλιξη που σημαίνει ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων.

Στην έκθεση της Κομισιόν θα αποτυπώνεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, κριτική για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί και φέρεται να υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθούν τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιστροφές κερδών από ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, για τα οποία κανονικά πρέπει να δοθεί πράσινο φως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Καμία χαλάρωση

Στην κριτική της η Κομισιόν αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα πως μια χώρα που πειθαρχεί δημοσιονομικά και καταφέρνει σημαντικά αποτελέσματα, κερδίζει βαθμούς οικονομικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να χαλαρώνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να μην απειληθούν η ανάκαμψη και η δημοσιονομική σταθερότητα. Χθες το ΔΝΤ επανέλαβε πως το θέμα των συντάξεων είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και ενθαρρύνει τη χώρα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πετύχει πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, διευκρινίζοντας πως το Ταμείο δεν επιβάλλει και δεν μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στην Ελλάδα.

ΤΑΙΠΕΔ