Οικονομία|14.07.2019 16:55

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών το κόστος των φοροελαφρύνσεων

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τις διαδοχικές επαφές που θα έχει η κυβέρνηση µε ανώτερους και ανώτατους Ευρωπαίους αξιωµατούχους τις επόµενες µέρες και εβδοµάδες µε καθοριστικό ορόσηµο τη συνάντηση που αναµένεται να έχει ο πρωθυπουργός µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο µετά τις 20 Αυγούστου, κρίνονται πολλά για την πορεία δύο κεντρικών στόχων της κυβέρνησης: Την ταχύτητα µε την οποία θα υλοποιηθούν κεντρικές προεκλογικές δεσµεύσεις, αποφεύγοντας τη λήψη πρόσθετων µέτρων, καθώς όµως και του χρόνου που θα κριθεί η ελληνική διεκδίκηση για χαµηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασµάτων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασµός περιλαµβάνει άλλωστε σηµαντικές παρεµβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, που στοχεύουν στην ελάφρυνση φορολογουµένων και νοικοκυριών, µε παράλληλες δράσεις για επίσπευση της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου και καταπολέµησης της φοροδιαφυγής. Αλλωστε στο οικονοµικό επιτελείο είναι γνωστό πως η επιδίωξη για χαµηλότερα πλεονάσµατα περνά αναγκαστικά από µια επιθετική πολιτική στις µεταρρυθµίσεις αλλά και σε µεγάλες, εµβληµατικές ιδιωτικοποιήσεις, που θα πείσουν το Eurogroup και τις αγορές πως η χώρα είναι ικανή να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη που θα σταθεροποιήσει τα δηµόσια οικονοµικά της και θα «δικαιολογήσει» χαλάρωση των στόχων για τα πλεονάσµατα.

Σε αυτό το µήκος κύµατος κινήθηκε άλλωστε και η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων στο «φρένο» που έβαλε η κ. Μέρκελ την Τετάρτη στο µέτωπο των πλεονασµάτων, θέµα όµως που βρίσκεται πλέον ανοικτά στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο η κατάθεση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου από την κυβέρνηση, σύντοµα, όπως όλα δείχνουν είναι ένα σύνθετο εγχείρηµα, µε δεδοµένες τις ενστάσεις των θεσµών για τον φετινό προϋπολογισµό, τη σταδιακή αλλά σταθερή προσγείωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη και θα είναι κρίσιµο όλα να γίνουν σε κλίµα διαβούλευσης και συναινέσεων µε τους θεσµούς.

Με τα µέχρι τώρα δεδοµένα, οι παρεµβάσεις που σχεδιάζονται στο µέτωπο της φορολογίας και που αναµένεται να παρουσιαστούν υπό τη µορφή νοµοσχεδίου στη Βουλή, µέχρι τα µέσα Αυγούστου, είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας και περιλαµβάνουν:

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% εντός 2ετίας
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των µερισµάτων από το 10% στο 5% ž Εκπτωση φόρου ίση µε το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθµιση των κτιρίων
  • Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από µηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδοµική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήµατα µέχρι 10.000€ χωρίς µείωση του αφορολόγητου και δηµιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίµακας µε χαµηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
  • Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος.
  • Βελτίωση της ειδικής ρύθµισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν µέχρι 3.000€ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή µεταχείριση των συνεπών φορολογουµένων και δανειοληπτών.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
  • Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιµολόγησης µεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
  • Υιοθέτηση συστήµατος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούµενων φορτίων.
  • Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης για τους προµηθευτές του ∆ηµοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G). Οι παραπάνω παρεµβάσεις σχεδιάζεται να περιληφθούν σε φορολογικό νοµοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή έως τα µέσα Αυγούστου. Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαµβάνει και παρεµβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα:
  • Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑ∆Ε και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Πρόοδος στη στελέχωση της ΑΑ∆Ε µε στόχο 12.500 υπαλλήλους
  • Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συµπεριλαµβανοµένου του ορισµού εκτελεστικού συµβουλίου.
  • Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑ∆Ε.

Μάχη για τη ρευστότητα

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η αποκατάσταση, σταδιακά αλλά µε ταχύ ρυθµό, της ρευστότητας στην αγορά. Πέρα από το καθοριστικό «µέτωπο» των τραπεζών που βρίσκεται ούτως ή άλλως ψηλά στην ατζέντα του νέου οικονοµικού επιτελείου, αναµένεται να τεθεί και συγκεκριµένο σχέδιο δράσης, µε χρονοδιαγράµµατα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων του ∆ηµοσίου, που θα πρέπει να αποκλιµακωθούν άµεσα από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που κινούνται σήµερα, στερώντας σηµαντική ρευστότητα από την πραγµατική οικονοµία.

Κρίσιµη παράµετρος είναι άλλωστε να δοθεί ένα σήµα στην αγορά πως το θέµα της ρευστότητας είναι κεντρική προτεραιότητα εάν το ζητούµενο είναι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναµικής και η στήριξη επιχειρήσεων που κατάφεραν να σταθούν όρθιες στην πολυετή κρίση. Κλειδί στη διαδικασία θα αποτελέσει και η προώθηση µεγάλων επενδύσεων, καθώς θα ισχυροποιήσει την αίσθηση στην αγορά πως επισπεύδονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ενισχύοντας το ευρύτερο οικονοµικό κλίµα.

φορολογίαΒρυξέλλεςελαφρύνσεις