Οικονομία|15.07.2019 17:10

Έκτακτη σύσκεψη Βρούτση - Μηταράκη για τις συντάξεις χηρείας

Newsroom

Πρώτη προτεραιότητα για την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας. Οι αυξήσεις που αφορούν περίπου 45.000 συνταξιούχους που κατέστησαν χήρες / χήροι μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο με τον νόμο για τις 120 δόσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στους δικαιούχους.

Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με μοναδικό θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την άμεση καταβολή τους. Στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα οι επιζώντες σύζυγοι δικαιούνται το 70% της σύνταξης του θανόντα αντί του 50% που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η εν λόγω αύξηση δηλαδή είναι 40% και αφορά όλους τους συνταξιούχους χηρείας του νόμου Κατρούγκαλου. Επιπρόσθετα καταργήθηκε το «ψαλίδι» που επιβάλλονταν μέσω του επανυπολογισμού στις συντάξεις χηρείας. Σε περίπτωση συνταξιούχου που πέθαινε μετά τον Μάιο του 2016, η σύνταξή του επανυπολογίζονταν και αποδίδονταν το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης χωρίς προσωπική διαφορά στην χήρα / χήρο.

Με την νέα νομοθετική διάταξη το 70% υπολογίζεται πλέον επί της υψηλότερης σύνταξης, είτε αυτή είναι η παλιά καταβαλόμενη πριν τον επανυπολογισμό είτε είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί δικαιούχοι δικαιούνται να λάβουν διπλή αύξηση. Οι αυξήσεις μετράνε από την σύνταξη Ιουνίου.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη για την μη καταβολή των συντάξεων χηρείας : ««όχι μόνο οιυπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αδράνειες και ολιγωρίες, έλλειψη συντονισμού και σύγχυση αρμοδιοτήτων» ενώ επισημαίνεται πως οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας υπερβαίνουν τις 150.000.

Γιάννης ΒρούτσηςΝότης Μηταράκηςσυντάξεις χηρείας