Οικονομία|16.07.2019 11:35

Επταετές ομόλογο: Άνοιξε το βίβλιο προσφορών - Πού κινείται το επιτόκιο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του βιβλίου των προσφορών για την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. Το βιβλίο άνοιξε σήμερα το πρωί και σύμφωνα με το IFR, την ειδησεογραφική υπηρεσία της Refinitiv για τις κεφαλαιαγορές, το αρχικό εύρος για το επιτόκιο της νέας έκδοσης διαμορφώθηκε στην περιοχή του 2,1%. Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι αφενός η διαμόρφωση του κόστους δανεισμού σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται αλλά πρωτίστως η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων, μακροπρόθεσμων, καλής ποιότητας, επενδυτών στη νέα έκδοση, που είναι η τρίτη που διενεργείται φέτος από τον ΟΔΔΗΧ ενώ δεν αποκλείεται να διενεργηθεί μια ακόμη έκδοση φέτος, το φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές. Σχεδιάζεται να αντληθούν 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα που έχει αναγγείλει το δημόσιο καλύπτεται με τη σημερινή έκδοση ενώ στρατηγικός στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η τακτική παρουσία στις αγορές, με ασφάλεια και η "ανοικοδόμηση" της ελληνικής αγοράς χρέους που πρέπει να γίνει σταδιακά πιο βαθιά και με μεγαλύτερη ρευστότητα.

Εν τω μεταξύ πριν λίγο από το βήμα του συνεδρίου στου Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, υγιή δημόσια οικονομικά και σταθερό τραπεζικό τομέα. "Κεντρικός στρατηγικός στόχος μας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται τοποθετείται σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα έχει και συνάντηση αργότερα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καθώς και οι επικεφαλής των θεσμών. 

επταετές ομόλογο