Οικονομία|18.07.2019 11:43

Η κυβέρνηση «σπάει» σε δόσεις τις φοροελαφρύνσεις

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε δόσεις µε διαφορετικά -πιθανόν δύο- νοµοσχέδια θα έλθουν οι νέες φοροελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση, και οι οποίες βρίσκονται ήδη στο µικροσκόπιο των θεσµών. Μάλιστα, σήµερα αρχίζουν επαφές των επικεφαλής των θεσµών στην Αθήνα µε τους κυβερνητικούς αξιωµατούχους για τις εκκρεµότητες της µεταµνηµονιακής εποπτείας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη σκιά της λεπτής διαπραγµάτευσης για τον προϋπολογισµό του 2020 και την ανάγκη εκτόνωσης των πιέσεων για το δηµοσιονοµικό ισοζύγιο της διετίας 2019 - 2020, το πρώτο νοµοσχέδιο που θα έλθει άµεσα στη Βουλή αναµένεται να περιέχει τις αλλαγές στις 120 δόσεις -κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεµβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα-, ενώ ίσως περιλαµβάνονται σε αυτό το χρονοδιάγραµµα µείωσης του ΕΝΦΙΑ και η µείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης.

Το δεύτερο νοµοσχέδιο και πιο «βαρύ πυροβολικό», που µάλλον θα έλθει το φθινόπωρο µε την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισµού, θα περιλαµβάνει µειώσεις φόρων στα φυσικά και νοµικά πρόσωπα, αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών ∆ιαδικασιών και σταδιακή µείωση συντελεστών ΦΠΑ. Εν τω µεταξύ, χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε µεν θετική επί της αρχής την πρόθεση µείωσης των φόρων, καθώς είναι φιλική προς την ανάπτυξη, αλλά προσέθεσε µε νόηµα ότι το ερώτηµα είναι πώς χρηµατοδοτείται. Εµµέσως, λοιπόν, διατήρησε ανοιχτό το θέµα του αφορολόγητου, αναφέροντας πως ένα ζήτηµα στη φορολογία εισοδήµατος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αφού ο αριθµός των πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήµατος είναι σχετικά µικρός σε σχέση µε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Σεπτέµβριο

Οπως είπε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης µε φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος, τονίζοντας, πάντως, πως είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό και ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσµοί θα επιστρέψουν τον Σεπτέµβριο ώστε να το µελετήσουν λεπτοµερώς». Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασµάτων υπογράµµισε τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει οι θεσµοί ότι θα διατηρηθεί φέτος και το 2020 ο στόχος του 3,5%. Για το δηµοσιονοµικό κενό την τρέχουσα χρονιά επανέλαβε την ανησυχία των θεσµών, σηµειώνοντας, όµως, πως έχουµε ακόµη πέντε µήνες µπροστά µας και ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

«Θα το δούµε λεπτοµερώς όταν η αποστολή των θεσµών επιστρέψει τον Σεπτέµβριο» σηµείωσε. Ολες οι παρεµβάσεις µαζί µε τις εκκρεµότητες σε µεταρρυθµίσεις, αποκρατικοποιήσεις και αποπληρωµή ληξιπρόθεσµων οφειλών, αλλά και οι φοροελαφρύνσεις, βρίσκονται από σήµερα στο τραπέζι των συζητήσεων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης (Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και ∆ικαιοσύνης), µε τους επικεφαλής των θεσµών Ντέκλαν Κοστέλο της Κοµισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαµαρόλι του ΕSM. Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων διά ζώσης µε τους εκπροσώπους των πιστωτών, ενώ έχει αρχίσει η αποστολή στοιχείων µεταξύ των τεχνικών κλιµακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεµβάσεων που σχεδιάζονται και την αρχιτεκτονική τους.

Προτεραιότητα, όµως, για τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι η ταχύτητα εκπλήρωσης των προαπαιτούµενων στο κρίσιµο µέτωπο των µεταρρυθµίσεων, µε µεγάλο ερώτηµα ποια θα είναι η δυναµική επιτάχυνσης της ανάπτυξης τους επόµενους 12 µε 18 µήνες, οπότε παρασκηνιακά θα ζυµώνεται η µεγάλη επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για πτωτική αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Η µεγάλη διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές αναµένεται τον Σεπτέµβριο, µε πρώτο ορόσηµο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεµβρίου και αργότερα την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού.

φορολογία