Οικονομία|22.07.2019 15:09

Creta Farms: «Λευκός καπνός» για τη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας

Γιώργος Μανέττας

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την Creta Farms. Τα αδέλφια Δομαζάκη και βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας αποδέχτηκαν πλήρως τους όρους που έθεσαν οι τράπεζες για να σώσουν την εταιρεία, που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, οι Κρητικοί επιχειρηματίες αποδέχθηκαν το σχέδιο διάσωσης από τις τράπεζες και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για να βρεθεί λύση και να παραμείνει βιώσιμη η αλλαντοβιομηχανία. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχεδίου ορίστηκε η 30ή Οκτωβρίου.

Ενώ ο Μάνος Δομαζάκις είχε από καιρό δώσει τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες, ο αδελφός του και έτερος βασικός μέτοχος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αποδέχθηκε τους όρους των τραπεζών.

Ο Κωνσταντίνοα Δομαζάκης εξέδωσε, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta Farm και τους μετόχους της εταιρείας υπέγραψα σήμερα το MOU, με το οποίο πρώτον εκκινεί διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεύτερον τοποθετείται CRO/Monitoring Trustee και τρίτον οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.

Η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της Creta Farm για την οποία έδωσα όλη την ψυχή μου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν υπολόγισα ούτε τα όσα έχουν γίνει σε βάρος μου ούτε τα ψεύδη και τη συκοφαντία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή ισχύει πάντα το απόφθεγμα του Ευριπίδη "Τους πόνους γαρ αγαθοί τολμώσι, δειλοί δ’ εισίν ουδέν ουδαμού", δηλαδή ότι "τους αγώνες τολμούν οι ανδρείοι, ενώ οι δειλοί δεν είναι τίποτα και πουθενά".

Μαζί με τους εργαζομένους της εταιρείας δημιουργήσαμε προϊόντα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της Creta Farm ήταν και παραμένουν το βασικό μας όπλο, καθώς και στις καλές και τις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να βάλουν πάνω από όλα τη συλλογική προσπάθεια για να έχει μέλλον αυτή η εταιρεία. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία. Σίγουρα, όμως, είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε πολλά για ότι ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες η εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει.

Θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και τη διασφάλιση μέσω του MOU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας - στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς πού καλείται να επενδύσει.

Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην διασωθεί η εταιρεία, πράγμα που ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η εταιρεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήταν και παραμένει άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή το ταχύτερο δυνατό, καθώς κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της εταιρείας και υπέρ του ανταγωνισμού, ο οποίος, μάλιστα, δεν έχει να επιδείξει προϊόντα ανάλογα της Creta Farm.

Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farm στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρία τη θέση που τις αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έκανα έως σήμερα να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farm και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη».

αλλαντοβιομηχανίαCreta Farms