Οικονομία|25.07.2019 08:49

Προς αναβάθμιση η «Εργάνη»

Γιάννης Φώσκολος

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά, καθώς συναντάται το προεδρείο της ΕΣΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απέστειλε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη».

Στη διαβούλευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι όπως επίσης και όλοι οι σχετιζόμενοι φορείς. Στόχος είναι η «Εργάνη» να αναβαθμιστεί σε στρατηγικό εργαλείο για την τόνωση της απασχόλησης και τον έλεγχο και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος.

Οπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής», επόμενο βήμα είναι να νομοθετηθεί η αναβάθμιση του συστήματος προς το τέλος Οκτωβρίου. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου αναμένεται να πέσουν και «έξυπνες λύσεις», όπως για παράδειγμα το ερώτημα αν η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλεται αυτόνομα ή πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα «Εργάνη» το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2013. Η διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων αναμένεται να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ για τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, συνδράμοντας -μεταξύ άλλων- και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της παραβατικότητας.

«Προχωρούμε σε ένα ακόμη ψηφιακό άλμα με την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος “Εργάνη” μέσα από την απλοποίησή του, την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του και την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών του δυνατοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της “Εργάνης” σε κεντρικό εργαλείο του υπουργείου για τον σχεδιασμό ορθολογικών και αποδοτικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας, την προστασία των εργαζομένων και τη σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας. Στόχος μας να καταστήσουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους κοινωνούς μιας ακόμα ψηφιακής καινοτομίας του υπουργείου Εργασίας κάτω από ένα συμφωνημένο απ’ όλους νομοθετικό και επιχειρησιακό σχέδιο» δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Τα προβλήματα Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ προτίθεται να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο και γενικότερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ θα θέσει προς συζήτηση εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, το εργασιακό περιβάλλον, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το συνταξιοδοτικό και το δημογραφικό πρόβλημα. Εκείνο, ωστόσο, που θέλει άμεσα ο εμπορικός κόσμος είναι η ενεργοποίηση ενός παλαιότερου σχεδίου του κ. Βρούτση, του συστήματος «ΠΕΡΣΕΑΣ», που στο πλαίσιο ενός «λευκού μητρώου», θα καταγράφει όλους τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρηματίες και θα επιφυλάσσει μέτρα ελάφρυνσης γι’ αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κοινωνικός διάλογος αναμένεται με ενδιαφέρον. O υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τάχθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις υπέρ της στήριξης «του υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού» που «συνιστά βασική αντηρίδα της δημοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά έκανε αναφορά και στα δυσάρεστα γεγονότα που σημάδεψαν το τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τα οποία, όπως είπε, «δεν τιμούν τον θεσμό».

Για τη θεραπεία παλιών πληγών ανέφερε πως στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θα προταθούν παρεμβάσεις όπως:

  • δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη, με στόχο την αποτύπωση και, συνεπώς, την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού
  • καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες της απεργίας, «για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος».

Μετά τα έκτροπα του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ και την ακύρωση των αρχαιρεσιών που οδήγησαν στον διορισμό προσωρινής διοίκησης, συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούνται θετικά για τα μέτρα ψηφιοποίησης που προωθούνται

ΕΡΓΑΝΗΕΣΕΕΓιάννης Βρούτσης