Οικονομία|25.07.2019 13:57

Επενδύσεις-μαμούθ από το πακέτο-Γιούνκερ για την Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων του Σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 424 δισ. Ευρώ στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 χώρες που ευνοούνται.

Τον Ιούλιο, οι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσώπευαν χρηματοδότηση ύψους 76,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 28 κράτη μέλη. Περίπου 967.000 νέες επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες που κατατάσσονται κατά σειρά επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Η ΕΤΕπ ενέκρινε 55,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και καινοτομίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 256,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), μέρος του ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ συνολικού ύψους 21,1 δισ. Ευρώ. αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 167,1 δισ. ευρώ. Λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις ανά χώρα διατίθενται στον ιστότοπο του προγράμματος Γιούνκερ.