Οικονομία|27.07.2019 15:37

Φορολογικό νομοσχέδιο: Λίφτινγκ σε 120 δόσεις και µειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σπύρος Δημητρέλης

Μπόνους µε διαγραφή τόκων για όσους προκαταβάλουν τουλάχιστον δύο δόσεις της ρύθµισης των 120 δόσεων προβλέπει το φορολογικό νοµοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα ο φετινός ΕΝΦΙΑ µειώνεται µεσοσταθµικά κατά 22%, ενώ θεσπίζονται και µεταβατικές διατάξεις για να υπαχθούν στις βελτιώσεις των 120 δόσεων και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη ενταχθεί.

Αναλυτικά, το φορολογικό νοµοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

  • Τη µείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος µεσοσταθµικά κατά 22%. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι, αλλά στο τέλος θα εφαρµοστεί µειωτικός συντελεστής 30%, 27%, 25%, 20% ή 10%, ανάλογα µε το ύψος της αντικειµενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.
  • Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 µηνιαίες δόσεις: από τον Σεπτέµβριο έως και τον Ιανουάριο 2020.
  • Βελτιώσεις στη ρύθµιση των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθµισης µειώνεται από 5% σε 3%, η ελάχιστη δόση µειώνεται από 30 ευρώ σε 20 ευρώ και εντάσσονται στη ρύθµιση χωρίς κριτήρια επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
  • Φορολογούµενοι που µε την υπαγωγή στη ρύθµιση δηλώσουν ότι θα προκαταβάλουν τουλάχιστον δύο µηνιαίες δόσεις απαλλάσσονται ταυτόχρονα στο ισόποσο από τόκους της ρύθµισης. Για παράδειγµα, εάν η µηνιαία δόση ενός οφειλέτη είναι 500 ευρώ και µαζί µε την 1η δόση προκαταβάλει δύο δόσεις, δηλαδή ποσό 1.000 ευρώ (συνολικά 1.500 ευρώ), θα γλιτώσει από τόκους το ποσό των 1.000 ευρώ.
  • Με την υπαγωγή στη ρύθµιση «παγώνουν» τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί των απαιτήσεων του ∆ηµοσίου.
  • Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους στην προϋφιστάµενη µορφή της ρύθµισης µπορούν να ζητήσουν εκ νέου ρύθµιση των οφειλών τους µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου, οπότε λήγει η ρύθµιση, για να πάρουν τα ευεργετήµατα της νέας µορφής της. Στις διατάξεις περιλαµβάνεται ρητή δήλωση του υπουργείου Οικονοµικών ότι η παρούσα ρύθµιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση αποτελεί την τελευταία ρύθµιση οφειλών έκτακτου χαρακτήρα που χορηγείται. Η διάταξη αυτή προστέθηκε προκειµένου να διασκεδαστούν οι αντιρρήσεις των θεσµών στη θέσπιση της ρύθµισης και συµβαδίζει µε σχετική δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραµµατικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Στις διατάξεις δεν υπάρχουν παρεµβάσεις στην πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων
φορολογικό νομοσχέδιο120 δόσειςΕΝΦΙΑ