Οικονομία|28.07.2019 14:30

Creta Farms: Ανοίγει ο χορός των μνηστήρων - Τα 4 σημεία «κλειδιά» του MoU

Γιώργος Μανέττας

Μεγάλο ενδιαφέρον από Eλληνες και ξένους επενδυτές προσελκύει το εγχείρηµα διάσωσης της Creta Farms, η οποία ταλανίζεται από την ενδοοικογενειακή διαµάχη των βασικών µετόχων της. Λίγα µόλις 24ωρα µετά την υπογραφή συµφωνίας (Memorandum of Understanding) ανάµεσα στις πιστώτριες τράπεζες και τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Μάνο ∆οµαζάκη -κατόπιν παρέµβασης του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη-, που έδωσε προσωρινή ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία, τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήµατα λέγεται πως ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης.

Ανάµεσά τους φηµολογείται πως είναι το αµερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, το οποίο φέρεται να θέτει ως όρο ένα «γενναίο» κούρεµα στις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ το ενδιαφέρον του επιβεβαιώνει µιλώντας στην «Ηµερησία» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της Chipita και µεγαλοµέτοχος της αλλαντοβιοµηχανίας «Νίκας» υπογραµµίζει πως επιθυµεί πρώτα να ενηµερωθεί για τους όρους που περιλαµβάνει το Memorandum of Understanding (MoU), ώστε στη συνέχεια να πάρει την απόφαση να καταθέσει πρόταση.

«Πρέπει να µελετήσουµε αυτό που συµφώνησαν οι τράπεζες και οι µέτοχοι, και να διαµορφώσουµε µια θέση ανάλογα» υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Στο παιχνίδι φαίνεται να παραµένει και ο οµογενής επιχειρηµατίας Θόδωρος ∆ουζόγλου, ο οποίος είχε συµφωνήσει µε τον Κωνσταντίνο ∆οµαζάκη να επενδύσει στην εταιρεία τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ – µια συµφωνία που τελικά δεν προχώρησε. Παρ’ όλα αυτά, σύµφωνα µε πληροφορίες, το ενδιαφέρον του κ. ∆ουζόγλου για την απόκτηση της Creta Farms παραµένει ενεργό. Το ενδιαφέρον σχετίζεται άµεσα µε την προοπτική και τις δυνατότητες που έχει η επιχείρηση παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει. Oπως λένε άνθρωποι της αγοράς, η Creta Farms αποτελεί ένα δυνατό brand, µε µεγάλη απήχηση στους καταναλωτές, που συνεχίζουν να εµπιστεύονται τα προϊόντα της. Επιπλέον είναι ηγέτιδα δύναµη στον χώρο των αλλαντικών, ενώ έχει σηµαντική παρουσία και σε άλλες κατηγορίες κρεατοσκευασµάτων.

Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην κρητική αλλαντοβιοµηχανία, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη ανασυγκρότησης και θα εισφέρει φρέσκο χρήµα στα ταµεία, αποτελεί κοµβικό σηµείο του σχεδίου εξυγίανσης που έχουν καταρτίσει οι πιστώτριες τράπεζες – από τη στιγµή, µάλιστα, που οι υφιστάµενοι µέτοχοι εµφανίζονται ανήµποροι να εισφέρουν νέα κεφάλαια για να αναστραφεί η πτωτική πορεία. Τέσσερα είναι τα βασικά σηµεία που περιλαµβάνει το Memorandum of Understanding (MoU) (η συµφωνία που υπέγραψαν οι βασικοί µέτοχοι της Creta Farms µε της πιστώτριες τράπεζες):

  1. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο µετοχικό κεφάλαιο, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη διάσωσης της εταιρείας. Την αναζήτηση επενδυτή θα αναλάβει η Ernst & Young (ΕΥ). Ο αρχικός στόχος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή τοποθετήθηκε για τις 30 Οκτωβρίου 2019.
  2. Η τοποθέτηση Chief Restructuring Officer (CRO), ο οποίος θα επωµιστεί την ευθύνη της αναδιάρθρωσης. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΥ από την 1η Αυγούστου.
  3. Η µεταφορά των σηµάτων και πατεντών της εταιρείας από κυπριακή εταιρεία, στην οποία βρίσκονται σήµερα, πίσω στη µητρική εταιρεία έως τις 31 Ιουλίου.
  4. Το άµεσο άνοιγµα των γραµµών πίστωσης factoring και leasing ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήµατα ρευστότητας και να αρχίσει η εταιρεία να προµηθεύεται ξανά πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της. Ταυτόχρονα προβλέπεται έκτακτη χρηµατοδότηση, η οποία θα συµβάλει στην αποκατάσταση της οµαλότητας

Η συµφωνία µε τις τράπεζες άνοιξε τις κάνουλες τροφοδοσίας

Η υπογραφή του MοU ήταν το πρώτο καθοριστικό βήµα για να αποφευχθεί η κατάρρευση και παράλληλα για να ξεκινήσει η προσπάθεια διάσωσης. Χωρίς αυτό οι τράπεζες δεν ήταν διατεθειµένες να αναλάβουν καµία πρωτοβουλία και κυρίως να διευκολύνουν την εταιρεία αποκαθιστώντας τις γραµµές πίστωσης – γραµµές οι οποίες είχαν κλείσει λόγω της ενδοοικογενειακής διαµάχης. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί πως οι τράπεζες µετά τη δηµοσιοποίηση της κόντρας των δύο βασικών µετόχων και την αξίωση απαίτησης ύψους 11,6 εκατ. ευρώ από τον Κωνσταντίνο ∆οµαζάκη αποφάσισαν να µεταφέρουν τα δάνεια της εταιρείας στην κατηγορία των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (NPEs). Και αυτό γιατί τα θεώρησαν αµφίβολης εισπραξιµότητας.

Η Creta Farms είχε φθάσει σε οριακή κατάσταση και κινδύνευε ανά πάσα στιγµή να σταµατήσει να παράγει, καθώς οι προµηθευτές της, φοβούµενοι τα χειρότερα, αρνούνταν να την τροφοδοτήσουν εάν δεν ελάµβαναν πρώτα τα χρήµατά τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο κ. Γεωργιάδης, η επιχείρηση θα έκλεινε την προηγούµενη εβδοµάδα από έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιµου προϊόντος, αφήνοντας στον δρόµο σχεδόν 600 εργαζόµενους.

Τη δυσµενή θέση της αλλαντοβιοµηχανίας είχε επισηµάνει σε πρόσφατη επιστολή του προς τις τράπεζες και ο Κωνσταντίνος ∆οµαζάκης. Ο έτερος βασικός µέτοχος, ο οποίος έχει αποµακρυνθεί από το διοικητικό συµβούλιο, σηµείωνε πως «τα αποθέµατα έχουν εξαντληθεί και απαιτούνται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ άµεσης ρευστότητας προκειµένου να αρχίσει να αποκαθιστά τη λειτουργία της και τουλάχιστον άλλα 2 εκατ. ευρώ ώστε να ξεκινήσει να αποκαθίσταται η οµαλότητα».

Creta Farmsεπενδυτές