Οικονομία|01.08.2019 20:28

Πώς εκπαιδεύονται τα μέλη πληρώματος της Emirates

Newsroom

Με το υψηλότατο επίπεδο φιλοξενίας και παρεχόμενων υπηρεσιών να αποτελεί συνώνυμο της Emirates, η εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας (cabin crew), δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον αερομεταφορέα, με έδρα, το Ντουμπάι. Για το σκοπό αυτό, η αεροπορική εταιρεία διαθέτει το δικό της εκπαιδευτικό κέντρο (College Training), ένα συγκρότημα κτηρίων, κοντά στο αεροδρόμιο του Εμιράτου, από το οποίο περνούν υποχρεωτικά για να πιστοποιηθούν οι αεροσυνοδοί της αεροπορικής.

Άλλωστε, η αίγλη του επαγγέλματος, σε συνδυασμό με τις αξιοσημείωτες απολαβές και τις κοσμοπολίτικες προσλαμβάνουσες παραστάσεις των αεροσυνοδών, εξηγεί, ενδεχομένως, γιατί, διεθνώς, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων επιλέγουν μία καριέρα αεροσυνοδού στην Emirates, όπως αναφέρει στο ethnos.gr η Catherine Baird, ανώτατη αντιπρόεδρος στον τομέα της εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, η Emirates απασχολεί συνολικά 23.000 μέλη πληρώματος καμπίνας που μιλούν περισσότερες από 60 γλώσσες και προέρχονται από περισσότερες από 135 χώρες.

Σε τι συνίσταται όμως, η εκπαίδευση των μελών πληρώματος καμπίνας στα αεροσκάφη Airbus A380 και Boeing 777 με τα οποία επιχειρεί η Emirates σε δίκτυο 155 προορισμών ανά τον κόσμο;

Η εκπαίδευση

Στο Training College στο Ντουμπάι, που ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2007, τα υποψήφια νέα μέλη πληρώματος καμπίνας, για διάστημα περίπου οκτώ εβδομάδων, εκπαιδεύονται:

-στις διαδικασίες εκκένωσης, ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης

-στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών

-στην παροχή υπηρεσιών καμπίνας

-σε θέματα εικόνας και περιποίησης της στολής και

-στις πωλήσεις προϊόντων Duty Free

Όπως εξηγεί η Catherine Baird, η Emirates διαθέτει το πιο κοσμοπολίτικο cabin crew παγκοσμίως, που αποτελείται από περισσότερες από 140 εθνικότητες.

“Η εκπαίδευση που παρέχουμε είναι βιωματική και δίνει έμφαση στην πρακτική εξάσκηση” αναφέρει.

Ειδικότερα, τα μαθήματα, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-την παροχή πρώτων βοηθειών εν πτήσει και την αντιμετώπιση εκτάκτων ιατρικών περιστατικών

-τη διαχείριση ζητημάτων ασφαλείας και την αντιμετώπιση περιστατικών αεροπειρατείας, σαμποτάζ ή απείθαρχων επιβατών

-την εκπαίδευση σε καμπίνες – ρέπλικες, που βρίσκονται στο Training College της Emirates, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για την μεγιστοποίηση της επιβατικής εμπειρίας

-ζητήματα διαχείρισης εικόνας και στολής, καθώς, όπως εξηγούν από την Emirates, το πλήρωμα καμπίνας αποτελεί τη “βιτρίνα” της εταιρείας

-τις πωλήσεις προϊόντων Duty Free, που περιλαμβάνουν από αρώματα μέχρι κοσμήματα

Αφότου ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική περίοδος, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, οι μαθητευόμενοι για διάστημα τεσσάρων μηνών, καλούνται να εφαρμόσουν εν πτήσει όσα έμαθαν. Το τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης περιλαμβάνει την τελική αξιολόγηση και την αποφοίτηση από το κέντρο εκπαίδευσης.

Τα μέλη του πληρώματος αφότου συμπληρώσουν 12-18 μήνες πτήσεις στην κατηγορία θέσης Economy, μπορούν να αιτηθούν την μεταπήδησή τους στη Business Class. Κατ’ επέκταση, ύστερα από ένα χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την προαγωγή τους στην 1η θέση. Ύστερα από δυόμιση με τρία χρόνια, ως μέλος πληρώματος έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν ως επόπτης καμπίνας και διαδοχικά, μετά από ένα έως δύο χρόνια, μπορούν να αιτηθούν να γίνουν υπεύθυνοι πληρώματος θαλάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Emirates διοργανώνει ημέρες καριέρας στις 10 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη και στις 12 Αυγούστου και 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Emiratesαεροσυνοδός