Οικονομία|02.08.2019 13:26

Reuters: H ΤτΕ εισηγείται την πλήρη άρση των capital controls μέχρι τον Οκτώβριο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που έχουν απομείνει και αφορούν κυρίως μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλείται το Reuters σε δημοσίευμά του.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΤτΕ διενεργεί σχετική έρευνα επιπτώσεων την οποία θα στείλει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για να ακολουθήσει η απαραίτητη, σχετική, νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη άρση τους έως τον Οκτώβριο.

"Η ΤτΕ έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls", δηλώνει ο αξιωματούχος και εκτιμά πως αυτό θα έχει γίνει στους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Πρέπει να σημειωθεί πως την πλήρη άρση των capital controls είχε προαναγγείλει ο διοικητής της ΤτΕ προ ημερών μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για ένα βήμα που η αγορά εκτιμά πως θα αποτελέσει ένα ακόμη σήμα πλήρους επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, 4,5 χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 και έναν περίπου χρόνο μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

capital controlsάρση κεφαλαιακών ελέγχων