Οικονομία|06.08.2019 11:49

Ο Όμιλος Κοπελούζου μπαίνει με 10% στην κοινοπραξία του ΔΕΣΦΑ

Θεόδωρος Παναγούλης

Ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της SENFLUGA, της κοινής εταιρείας μέσω της οποίας εξαγόρασαν το 66% του ΔΕΣΦΑ  η Ιταλική Snam, η Ισπανική Enagas και η Βελγική Fluxys, αποκτά ο Όμιλος Κοπελούζου.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα είναι 56 εκατ. ευρώ, ανάλογο δηλαδή του τιμήματος με το οποίο η κοινοπραξία αγόρασε το 2018 το 66% του Διαχειριστή.

Η εξαγορά σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού Ομίλου με τις τρείς ευρωπαϊκές εταιρείες για διεθνή έργα στον τομέα των υποδομών αερίου. Χαρακτηριστικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Damco του ομίλου Κοπελούζου υπέβαλλε από κοινού με την Snam και την Enagas (αλλά και την Gaslog του Πήτερ Λιβανού) κοινή πρόταση προ μηνός στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τα ποσοστά στην κοινοπραξία SENFLUGA των Ευρωπαϊκών κολοσσών που εξαγόρασαν το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι τα εξής: Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%).

Τον Ιούλιο του 2018 η Κοινοπραξία είχε υπογράψει τη συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. («ΔΕΣΦΑ»), στα πλαίσια του διαγωνισμού πώλησης αυτού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και την Ελληνικά Πετρέλαια («ΕΛΠΕ»), η οποία είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα μέσα στο 2018.

«Η επένδυση εκ μέρους της DAMCO είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο Όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Κοπελούζος, ενώ ο πρόεδρος της SENFLUGA Federico Ermoli κάνει λόγο για «επένδυση από έναν διακεκριμένο Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο Όμιλος Κοπελούζου που ενδυναμώνει την παρουσία της SENFLUGA στην Ελλάδα και αποδεικνύει την δέσμευσή να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η εταιρεία DAMCO ENERGY S.A. (“DAMCO”) του Ομίλου Κοπελούζου ως  Αγοραστής και οι Snam S.P.A ("Snam"), Enagas International S.L.U ("Enagas") και Fluxys S.A ("Fluxys") ως Πωλητές υπέγραψαν Συμφωνία Εξαγοράς ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. (SENFLUGA). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η SENFLUGA έχει εξαγοράσει μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ). Η επένδυση εκ μέρους της DAMCO είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι μέτοχοι της SENFLUGA είναι τρεις πολύ σημαντικοί Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα η ιταλική εταιρεία Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, οι οποίοι είναι επίσης μέτοχοι της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της Ενέργειας, στον οποίο δραστηριοποιείται από το 1975.

Με την επένδυση αυτή, ο Όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί Όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Ο Όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα».

Ο Πρόεδρος της SENFLUGA Federico Ermoli δήλωσε: «Η επένδυση από έναν διακεκριμένο Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο Όμιλος Κοπελούζου ενδυναμώνει την παρουσία της SENFLUGA στην Ελλάδα και αποδεικνύει την δέσμευσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της Ελλάδας συνολικότερα».

όμιλος ΚοπελούζουΔΕΣΦΑ