Οικονομία|19.11.2018 18:54

Η Ελλάδα υπέρ της φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών

Newsroom

Διχασμένο είναι το Ecofin για το ζήτημα της ξεχωριστής φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, όπως είναι η Google ή η Amazon, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται πως τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του έτους -σχετικά με τον ψηφιακό φόρο- παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. 

Υπέρ και κατά της φορολόγησης

Υπέρ της φορολόγησης τάσσονται οι υπουργοί Οικονομικών δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την επίτευξη ομόφωνης απόφασης στην Ε.Ε. και πρότεινε τη λύση μιας «αποτελεσματικής μίνιμουμ φορολόγησης». 

Σύμφωνα με αυτήν, οι φορολογικές Αρχές της Ε.Ε. θα μετα-φορολογούν τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, εάν κρίνουν ότι πληρώνουν λίγους φόρους στο εξωτερικό. 

Ο Σολτς εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να λύσει το 85% των διαφιλονικούμενων φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες εμπίπτουν στον ψηφιακό φόρο. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φοβάται ότι θα «ανοίξει η όρεξη» των φορολογικών Αρχών άλλων ξένων χωρών για τα κέρδη των γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών, με τις γερμανικές φορολογικές Αρχές να χάνουν μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όλαφ Σολτςφορολόγηση