Οικονομία|20.08.2019 16:09

Κομισιόν: Ένας χρόνος Ελλάδα... καθαρή - Πόσο βελτιώθηκε η οικονομία (πίνακες)

Μαρία Ψαρά

Στο εκτενές ανακοινωθέν της η Κομισιόν καταγράφει την πρόοδο που επήλθε με το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, προειδοποιεί, όμως, ότι μόνο με τη συνέχιση της ίδιας «τακτικής» θα μπορέσει η Ελλάδα να δει την οικονομία της να βελτιώνεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται από τους οικονομικούς δείκτες. Αν και η ανεργία παραμένει «απαράδεκτα υψηλή», όπως παραδέχεται η Κομισιόν, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έχει μειωθεί τόσο πολύ. Ένα σημάδι ότι τα πράγματα βελτιώνονται στη χώρα. «Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το οικονομικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το τριετές πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας υιοθέτησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στην απώλεια της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιστροφή στις αγορές

«Συνολικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή από τις ελληνικές Αρχές ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων», συνεχίζει η Κομισιόν. «Όλες μαζί οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συνεχή ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την υγιή δημόσια οικονομία. Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι, ενώ οι απομένει ακόμη δουλειά, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί αποφέρουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 17,6% τον Απρίλιο του 2019».

«Παρόλο που εξακολουθεί να είναι ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό», παραδέχεται στην ανακοίνωσή της, «είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έχει μειωθεί κάτω από 18% από τον Ιούλιο του 2011 και μειώνεται από το ανώτατο σημείο του, το 27,9%, τον Ιούλιο του 2013». Και συνεχίζει χωρίς περιστροφές: «Έχει μεγάλη σημασία οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των ετών κρίσης». «Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν την προσπάθεια. Η χώρα είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και η συνεχής παράδοση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», προειδοποιεί.

Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

«Πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕΜΣ για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ελλάδας έχει επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτά τα επιτεύγματα, συνεχίζοντας την πορεία των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο.

Αγορά Εργασίας

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν θετικά σημάδια, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για μια κοινωνία που έχει δει πολλές δυσκολίες», τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Επιθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Και η προθυμία των ελληνικών Αρχών να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων- και να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους εταίρους - θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας τους ερχόμενους μήνες και έτη.

Οικονομική Ανάπτυξη

Είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στην πλευρά της Ελλάδας και θα υποστηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης», κατέληξε ο Επίτροπος.

μνημόνιοΚομισιόν