Οικονομία|20.11.2018 09:03

Στο taxis τα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσετε

Newsroom

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει στο Taxis η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας για το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους. Το συνολικό πόσο των τελών ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. 


Οι ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων καλούνται να πληρώσουν τα τέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου μέσω τραπεζών ή μέσω e-banking, καθώς διαφορετικά το τίμημα των τελών κυκλοφορίας διπλασιάζεται δεν είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου και αργήσουν να εξοφλήσουν το απαιτούμενο ποσό. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει και η επιλογή της εξόφλησης των τελών μέσω καρτών, που εξασφαλίζουν έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. 


Σε σχέση με πέρυσι, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. 


Συγκεκριμένα στα:

- Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής:

- Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο).


Ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας είναι να καταθέσετε τις πινακίδες σας. Η κατάθεση πινακίδων γίνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο, αποκλειστικά με χειρόγραφο τρόπο.

Εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας 

Για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxis, όταν αυτή θα ανοίξει για το κοινό και να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία: 

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Οχήματα».

Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

Αν επιλέξετε «Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet»: Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

Αν επιλέξετε «Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet»: Αφού κλικάρετε την «ΕΙΣΟΔΟ», θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.   

τέλη κυκλοφορίας