Οικονομία|20.11.2018 10:17

Νόμιμη η μείωση του εφάπαξ στην Εθνική Τράπεζα

Newsroom

Ειδικότερα, το Α’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση έξι συνταξιούχων της ΕΤΕ, κρίνοντας ότι η μείωση έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ, οδηγώντας σε περικοπή του εφάπαξ τους κατά περίπου 45%. Η τροποποίηση αφορούσε τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.

Σημειώνεται ότι τόσο το 2011 όσο και το 2013, με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, ανεστάλη η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και επιμηκύνθηκε ο χρόνος καταβολής του από 24 σε 36 μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Η χθεσινή απόφαση των συμβούλων Επικρατείας του Α’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την ΕΣΔΑ, ενώ επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι ήταν ενήμεροι για την ΚΥΑ.

Δικαίωση για 572

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τους υπαλλήλους που βγήκαν σε εθελούσια έξοδο το 2013, ενώ το δικαστήριο έχει αποφανθεί με άλλη απόφασή του για εκείνους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πριν από τη λήψη της συγκεκριμένης ΚΥΑ που έκοβε σχεδόν το μισό το εφάπαξ τους.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης

Δηλαδή, το Συμβούλιο Επικρατείας με την 1530/15-7-2018 απόφασή του δικαίωσε το περασμένο καλοκαίρι τους 572 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας που είχαν υποστεί αναδρομικά «κούρεμα» κατά 45% του εφάπαξ τους, ακυρώνοντας την τροποποίηση του καταστατικού του Ταμείου Αυτασφάλειας της 13ης/12/2013 σχετικά με την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ από 1/1/2012 και υποχρεώνοντας το Ταμείο να καταβάλει τις παράνομες περικοπές.

Βασικός λόγος της δικαίωσης των 572 συνταξιούχων είναι η αναδρομική περικοπή που τους επιβλήθηκε, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που είχαν βγει σε σύνταξη πριν από τη λήψη της απόφασης για περικοπή του εφάπαξ τους 

εφάπαξΣυμβούλιο της ΕπικρατείαςΕθνική Τράπεζα