Οικονομία|20.10.2018 19:41

Γενναίο «κούρεμα» στα επαγγελματικά ενοίκια

Σπύρος Δημητρέλης

Μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης, αύξηση αμοιβών όσων εργάζονται με απόδειξη δαπάνης και μεγάλη ανάσα στην αγορά φέρνει η κυοφορούμενη μείωση αλλά και κατάργηση σε πολλά πεδία του τέλους χαρτοσήμου. Πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο έμμεσο φόρο ο οποίος πρόκειται να αλλάξει προκειμένου, όπως ορίζει το κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς, να είναι περισσότερο συμβατός με το επιχειρείν, να διευκολύνει τη λειτουργία της αγοράς και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Το τέλος χαρτοσήμου είναι ένας από τους παλαιότερους φόρους που επιβάλλεται στην Ελλάδα καθώς η πρώτη νομοθέτησή του, που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, πραγματοποιήθηκε το 1931! Από τότε έχουν γίνει διάφορες αλλαγές και τροποποιήσεις, αλλά στην ουσία του το συγκεκριμένο τέλος παραμένει ένας έμμεσος φόρος, ο οποίος μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται και ως φόρος υπέρ τρίτων (υπέρ του ΟΓΑ συγκεκριμένα) παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων έχουν καταργηθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα και, όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς, το αργότερο έως τον Μάιο θα πρέπει να έχει αναμορφωθεί το χαρτόσημο.

Σήμερα το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων με δύο συντελεστές, 3,6% και 2,4% (οι βασικοί συντελεστές είναι 3% και 2%, αλλά επιβάλλεται και εισφορά 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου και χαμηλότερου συντελεστή υπολογισμού του χαρτοσήμου, όπως για παράδειγμα 1,2% ή 1,5%. Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά η κατάργηση του χαρτοσήμου για μια σειρά συναλλαγών που θα βοηθήσουν τους φορολογούμενους και την οικονομία.

Πού θα μειωθεί

Πιο συγκεκριμένα, από την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή υπολογισμού του χαρτοσήμου θα μειωθεί το φορολογικό κόστος για:

  • Ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα για καταστήματα, γραφειακούς χώρους, αποθήκες επαγγελματικής χρήσης και γενικά επαγγελματικές μισθώσεις επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.
  • Τη σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ φορολογουμένων επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%. Στις περιπτώσεις που χορηγείται δάνειο από επιχείρηση σε φυσικό πρόσωπο επιβάλλεται, επίσης, χαρτόσημο σε ποσοστό 3,6%. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ νομικών προσώπων επιβάλλεται χαρτόσημο 2,4%.
  • Στις προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%, καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο.
  • Στις εγγραφές υποθηκών.

Παράδειγμα: Μικρομεσαίος επιχειρηματίας καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για το κατάστημα που διατηρεί ύψους 500 ευρώ τον μήνα και το συνολικό του κόστος είναι 518 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με χαρτόσημο 18 ευρώ τον μήνα. Με τη μείωση του χαρτοσήμου στο 1,2% θα καταβάλλει συνολικό μίσθωμα και χαρτόσημο ύψους 506 ευρώ, δηλαδή το μηνιαίο χαρτόσημο θα μειωθεί κατά 12 ευρώ.

Πού θα καταργηθεί

Στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου για τους λεγόμενους τίτλους κτήσης, όπως ονομάζονται σήμερα φορολογικά οι αποδείξεις δαπάνης. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που επιχειρήσεις αναθέτουν εκτάκτως εργασίες σε φορολογουμένους που δεν είναι επιτηδευματίες, όπως φοιτητές, ανέργους ή συνταξιούχους. Σήμερα επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις χαρτόσημο 3,6%, το οποίο επιβαρύνει τους απασχολούμενους. Επειδή στους τίτλους κτήσης επιβλήθηκε πρόσφατα ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ και επί της ουσίας η αμοιβή αυτού του είδους εξισώθηκε με την αμοιβή των εργαζομένων, δεν δικαιολογείται η επιβολή και χαρτοσήμου.

Επίσης σχεδιάζεται η κατάργησή του και για τους τίτλους κτήσης που αφορούν σε πώληση παγίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες, καθώς και αμοιβές μελών της διοίκησης επιχειρήσεων.

Παράδειγμα: Φοιτητής λαμβάνει 1.000 ευρώ αμοιβή για περιστασιακή απασχόληση σε επιχείρηση. Του παρακρατείται σήμερα χαρτόσημο 36 ευρώ, το οποίο δεν θα πληρώσει με την κατάργηση 

φορολογίαενοίκιαΕΦΚΑυπουργείο Οικονομικών