Οικονομία|20.11.2018 11:30

Επιβεβαίωση του «Έθνους»: Επίδομα στέγασης για 340.000 νοικοκυριά

Newsroom

Σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο», η κ. Φωτίου διευκρίνισε πως το επίδομα στέγασης θα είναι 70€ - 210€ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. «Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατ' ευθείαν στην τράπεζα για τη μηνιαία δόση» εξήγησε, προσθέτοντας πως «ίσως φτάσουμε τις 340.000 οικογένειες».

Οσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε πως θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Οπως είχε γράψει το «Εθνος», το επίδομα θα αφορά νοικοκυριά που επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας ή διαμένουν σε μισθωμένο σπίτι. Οι λεπτομέρειες θα «πατούν» πάνω στη σχετική ΚΥΑ του περασμένου Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει βελτίωση των περιουσιακών κριτηρίων (η αρχική πρόβλεψη ήταν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα με το νοικοκυριό).

Πλήρης επιβεβαίωση του «Εθνους» της 14ης Νοεμβρίου για το επίδομα στέγασης που σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, θα είναι από 70-210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας

Το εισοδηματικό κριτήριο δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνεται μέχρι τα 21.000 ευρώ.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης» σημείωσε η κ. Φωτίου, παρατηρώντας πως «μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία».

Πάνω από 2 δισ. ευρώ

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως «παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας». Για τη φτώχεια διευκρίνισε πως «τα στοιχεία που βλέπετε σήμερα από τη Eurostat είναι του 2017, με βάση εισοδήματα του 2016. Μόνο σε δύο χρόνια, με τις πολιτικές μας ρίχνουμε τους συντελεστές φτώχειας, παιδικής φτώχειας κ.λπ., που τους προηγούμενους είχαν εκτοξευτεί στα ουράνια». Για το 2019, ανέφερε, οι αντίστοιχες δαπάνες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ.

«Συνδέουμε όλες τις παροχές και τις πολιτικές μας με το δημογραφικό. Τα επόμενα δύο χρόνια χρηματοδοτούμε νέες θέσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς με voucher, ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός»

επίδομα στέγασης