Οικονομία|20.11.2018 11:39

Ανοιξε ο δρόμος για τη φαρμακευτική κάνναβη

Γιώργος Μανέττας

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τις δύο πρώτες άδειες, διάρκειας πέντε ετών, πήραν οι εταιρείες ΒΟΙΜΕΚΑΝ ΑΕ με έδρα τη Λάρισα και ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ με έδρα την Κόρινθο, οι οποίες πρόκειται να επενδύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 22 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουν 117 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, 14 εταιρείες αναμένεται να λάβουν άδεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, επενδύσεις που θα αποφέρουν 185 εκατ. ευρώ και 770 νέες θέσεις εργασίας

Η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή σε 1,5 έτος από σήμερα, ενώ το ελάχιστο όριο για τέτοιου είδους επένδυση είναι τα 4 στρέμματα.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι υπάρχει έντονο και δηλωμένο διεθνές ενδιαφέρον από Καναδά, Ισραήλ και από αλλού και αφορά «σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση».

«Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα ενός πλαισίου που έγινε με διυπουργικό συντονισμό και αφορά την ιατρική κάνναβη, και είναι σημαντικό και για τους ασθενείς στη χώρα μας και αλλά και για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

14 εταιρείες συνολικά αναμένεται να λάβουν άδεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για μια δυναμική αγορά, προσθέτοντας ότι το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα «να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παραγωγικές επενδύσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι «κάποιες κριτικές περί ενός ανελαστικού πλαισίου δεν επιβεβαιώθηκαν», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «στον ΕΟΦ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα, η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο κλινικό κομμάτι».

«Η παρουσία των πρώτων αδειών στη χώρα μας δείχνει ότι είναι έτοιμη για ξένες επενδύσεις. Πολύ σύντομα θα αλλάξει και το πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη, ώστε να ενισχυθούν οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα» τόνισε, με τη σειρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Οροι και προϋποθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση (άδεια) εγκατάστασης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί. Παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα ή σε νομικά πρόσωπα στη διοίκηση και διαχείριση των οποίων δεν συντρέχουν κωλύματα όπως το να έχουν καταδικασθεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για συγκεκριμένα κακουργήματα (κλοπή, υπεξαίρεση κ.λπ.) και να έχουν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Η έκταση όπου θα καλλιεργείται η κάνναβη θα πρέπει να είναι ενιαία, να είναι κατ’ ελάχιστον 4 στρέμματα, να είναι περίκλειστη, αλλά και η καλλιεργούμενη περιοχή να είναι κλειστή.

185 εκατ. ευρώ θα αποφέρουν οι επενδύσεις, ενώ θα δημιουργηθούν και 770 νέες θέσεις εργασίας

Η αίτηση για τη χορήγηση της έγκρισης συνοδεύεται από βεβαίωση της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ότι τηρήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλούς φύλαξης σχετικά με τις περιοχές καλλιέργειας, τις εγκαταστάσεις της μεταποιητικής μονάδας, τα σημεία αποθήκευσης των πρώτων υλών, των ουσιών και των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και της μεταφοράς τους. Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας επικαιροποιούνται ετησίως και ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο η συνέχιση της πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων παροχής της έγκρισης. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης, αυτή ανακαλείται 

φαρμακευτική κάνναβηκάνναβη