Οικονομία|27.08.2019 14:58

Μασούτης: Ταμείο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ειδικό ταμείο για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την επίτευξη του brain gain, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας στη Θεσσαλονίκη, το Επιμελητήριο ζητά να υπάρξει ένα ταμείο και να δοθούν κίνητρα για τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. «Αυτό θα είναι μια αφορμή να γυρίσει η νεολαία που έχει φύγει από τη χώρα μας και να υπάρξουν έτσι νέες ευκαιρίες εδώ», ανέφερε. Σύμφωνα με την πρόταση του ΕΒΕΘ, η οποία αναμένεται να τεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, το ταμείο πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση τετραπλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια.

Σχολιάζοντας την άρση των capital controls, ο κ.Μασούτης ανέφερε πως ο επιχειρηματικός κόσμος άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος, όπως είπε, η άρση των περιορισμών θα βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε, και πρόσθεσε: «Το πιο βασικό είναι η ψυχολογία. Ο επενδυτής δεν πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει έστω μια γραμμούλα, ένα ίχνος περιορισμών. Είναι αποτρεπτικό», σχολίασε, προσθέτοντας πως περιμένει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Σε αναλυτικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στον πρωθυπουργό και το περιεχόμενό του αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση της Παρασκευής, αναφέρονται μεταξύ άλλων

  • η ανάγκη λήψης μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου,
  • η επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
  • η επιτάχυνση των επιστροφών οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
  • η εξέταση της δυνατότητας μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα
  • η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης

Στον τομέα των υποδομών ζητείται μεταξύ άλλων

  • η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο
  • η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του μετρό
  • η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ
  • η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, το οποίο «με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», όπως είπε ο κ.Μασούτης.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕΒΕΘεπιχειρηματικότητα