Οικονομία|27.08.2019 17:45

Πώς αντιδρά η αγορά στην άρση των capital controls

Γιώργος Μανέττας

Για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία κάνουν λόγο εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται όπως επισημαίνουν, για μια θετική εξέλιξη, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα για να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ τονίζουν πως η εξομάλυνση των οικονομικών συναλλαγών θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Δεν λείπουν όμως και οι παραινέσεις προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

«Με τη σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Είναι, πλέον, στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

Θεωρούμε πως η αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Η πλήρης άρση των capital controls αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη. Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

«Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από την 1η Σεπτεμβρίου, αναβαθμίζει την αξιοπιστία της χώρας και δημιουργεί με βεβαιότητα κλίμα εμπιστοσύνης σε υποψήφιους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος, που είναι και τα βασικά ζητούμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΒΕ, και συνολικά οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την ελληνική περιφέρεια, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη θετική απόφαση της κυβέρνησης. Βεβαίως, προσδοκούμε ότι θα οδηγήσει σε άμεση παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και σε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Επιπρόσθετα, ευελπιστούμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει πλέον να λειτουργήσει ορθολογικά, για να μπορέσει να γίνει πραγματικός πυλώνας υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η 1η Σεπτεμβρίου μπορεί να αποτελέσει την εκκίνηση ενός νέου κύκλου ανάπτυξης για την χώρα, στο επίκεντρο της οποίας θα πρέπει με έμπρακτο τρόπο να τοποθετηθεί η μεταποίηση και η βιομηχανία».

Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος

«Η οριστική άρση των capital controls και η πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην κίνηση κεφαλαίων σηματοδοτεί το τέλος μίας περιόδου που δοκίμασε την ελληνική κοινωνία και στοίχειωσε την επιχειρηματικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας είναι αδήριτη ανάγκη για την προσέλκυση των απαραίτητων για την Ελλάδα επενδύσεων και την άντληση κεφαλαίων που θα καταστήσουν βιώσιμη την αγορά μας.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και αναμένουμε τα επόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας και ισορροπίας».

capital controls