Οικονομία|29.08.2019 13:30

Σαφάρι της ΔΕΗ για είσπραξη οφειλών μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Θεόδωρος Παναγούλης

Το κυνήγι των καταναλωτών που χρωστάνε παλιούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ είναι το επόμενο βήμα για την εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης που θα κάνει αμέσως μετά η διοίκησή της.

Σε προτεραιότητα βρίσκεται το να εξαναγκαστούν να πληρώσουν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», δηλαδή εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, αλλά δεν το κάνουν, αξιοποιώντας την ανοχή που υπήρχε μέχρι σήμερα. Οι διασταυρώσεις στοιχείων είναι απαραίτητες για να εντοπιστούν οι έχοντες και μη πληρώνοντες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η γνωστοποίηση των στοιχείων των πελατών της ΔΕΗ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερο στόχο αποτελούν όσοι οφείλουν μεγάλα ποσά. Μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην ΔΕΗ. Η πρώτη ανακοίνωση της νέας Διοίκησης της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση έστειλε το μήνυμα ότι «ανοχή τέλος» για τους κατά συρροή κακοπληρωτές, καθώς έχουν προωθηθεί 30.000 αιτήματα αποκοπής.

Για την αύξηση των εσόδων από τις παλιές οφειλές μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή και το σχέδιο για «τιτλοποίηση» μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με Τράπεζες, κίνηση που αποτελεί διεθνή πρακτική, ώστε να υπάρξει μια ακόμα ένεση ρευστότητας στην εταιρεία.

Την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα παρουσιάσει τις αλλαγές που επέρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτές:

  • Αποφασίζονται αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.
  • Υιοθετείται επίσης ρήτρα ρύπων CO2 με τιμή αναφοράς τη σημερινή επιβάρυνση που έχει η ΔΕΗ για τα δικαιώματα ρύπων. 

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΝ αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει επιβάρυνση, αλλά αν στη συνέχεια οι τιμές στις διεθνείς αγορές ανεβαίνουν τότε θα προκύπτουν αυξήσεις.

Ταυτόχρονα μειώνεται η έκπτωση συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Είχε προηγηθεί από την 1η Απριλίου η μείωση από το 15% στο 10%.

Επιπλέον, θεσπίζεται έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Στον αντίποδα, μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%). Σύμφωνα με όσα δηλώνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και η μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% που είχε ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ικανές να ισοσκελίσουν την αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.

Τέλος, το ΥΠΕΝ προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 75%. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κ.λπ), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος), όπως ισχύει και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Καθαρή αύξηση 13% στους καταναλωτές

Στην απόφαση για μείωση της έκπτωσης που απολαμβάνουν αντέδρασαν έντονα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. «Πρώτη φορά κυβέρνηση λέει ότι θα καταργήσει ένα μέρος μιας συλλογικής σύμβασης, προφανώς διότι θέλει να δημιουργήσει “κοινωνικό αυτοματισμό”. Αυτό δεν το έχει κάνει ούτε η χούντα. Θα απαντήσουμε δικαστικά», δήλωσε την Πέμπτη σε τηλεοπτική εκπομπή ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν ισχύει ότι λέει το υπουργείο, καθώς η έκπτωση είναι προσφορά έναντι μισθού, είναι φορολογητέα κατά 50% και επομένως η μείωση από το 75% στο 30% της έκπτωσης, σημαίνει ότι ουσιαστικά καταργείται η έκπτωση». Όπως ανέφερε, στο σύνολο των 150.000 ρολογιών/παροχών που διαθέτουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η έκπτωση αυτή ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε: «Μιλάμε για καθαρή αύξηση άνω του 13% στους καταναλωτές, ιδίως σε εκείνους που είχαν την έκπτωση συνέπειας. Όλες αυτές οι αλχημείες που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αν και είναι ένα θετικό ζήτημα, δεν θα σημάνει κάτι στον καταναλωτή, διότι τελικά θα δει αύξηση 13,1%, καθώς οι αυξήσεις συνολικά είναι άνω του 16%». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «το ελληνικό Δημόσιο χρωστά πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ. Ας δώσει λοιπόν το Δημόσιο αυτό το ποσό και ας μην ληφθεί το πακέτο μέτρων των 500 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό αφορά καθαρές αυξήσεις στους καταναλωτές».

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗΚωστής ΧατζηδάκηςκαταναλωτέςΔΕΗ