Οικονομία|04.09.2019 18:46

Sold out τα δυάρια σε Εξάρχεια και Κυψέλη

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πόσοι μήνες απαιτούνται από τη στιγμή της προσφοράς ενός μικρού διαμερίσματος, μέχρι να βρεθεί γι’ αυτό αγοραστής; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η έρευνα αξιών κατοικιών Αττικής που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) από κοινού με την εταιρεία Property Market Technologies με διευθύνοντα σύμβουλο τον Κώστα Γατή.

Ουσιαστικά, η έρευνα εξετάζει την παράμετρο της εμπορευσιμότητας: το χρονικό διάστημα σε μήνες από την προσφορά ενός ακινήτου έως την πώληση του, με την παραδοχή ότι προσφέρεται στην αγοραία του αξία και ότι οι τεχνικοί και νομικοί έλεγχοι του είναι περαιωμένοι.

Σε Εξάρχεια και Κυψέλη

Η έρευνα εστιάζεται στα δύαρια και στο σε πόσο χρονικό διάστημα αυτά πωλούνται σε κάθε υπο-αγορά των Εξαρχείων και της Κυψέλης.

Έτσι, στις υπο-αγορές:

- του Μουσείου, απαιτείται μόλις ένας μήνας για να βγει εκτός αγοράς ένα δυάρι, που διατίθεται προς πώληση.

-της Νεάπολης και των Εξαρχείων, χρειάζονται δύο μήνες για να πωληθεί ένα δυάρι

-Τέρμα Ιπποκράτους, ο χρόνος πώλησης αυξάνεται στους πέντε μήνες

“Ακόμα και εντός περιοχών, που πολύ συχνά λογίζονται ως “ενιαίες” - “συνεκτικές”, οι παράγοντες της προσφοράς και της ζήτησης κατοικιών, τα χαρακτηριστικά και ο όγκος του προσφερόμενου οικιστικού αποθέματος δημιουργούν έντονα διαφοροποιημένα μείγματα αγοράς. Οι σημαντικές λοιπόν, αποκλίσεις στην εμπορευσιμότητα κατοικιών που απέχουν μεταξύ τους μερικά μέτρα δίνουν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι διανύουμε μια περίοδο έντονων ανακατάξεων στην αθηναϊκή αγορά ακινήτων” εξηγεί ο κ. Γατής.

Η κοντινή, εξάλλου, απόσταση της περιοχής με το Μετρό έχει ενθαρρύνει τις αγορές και από ξένους, κυρίως Κινέζους, αλλά και από ιδιοκτήτες που επιλέγουν να μισθώσουν, μέσω Airbnb, το ακίνητό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airbnb, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 780 καταχωρήσεις ακινήτων προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Αντίστοιχα, στην Κυψέλη, η εμπορευσιμότητα για τα διαμερίσματα με δύο κύριους χώρους παραμένει μεγάλη, με το χρόνο που απαιτείται για βγει εκτός αγοράς ένα ακίνητο να είναι οι δύο μήνες. Ίδιος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση της πώλησης στην Ευελπίδων, ενώ υπολογίζεται ότι χρειάζονται τέσσερις και επτά μήνες για να βρεθεί αγοραστής για ένα δυάρι στη Νέα Κυψέλη και την Αλεπότρυπα, αντίστοιχα.

“Η παρουσία νέων “παικτών” στην αθηναϊκή αγορά κατοικίας (αλλοδαποί επενδυτές, funds “κόκκινων δανείων”) θέτει νέες απαιτήσεις στην έρευνα της εγχώριας κτηματαγοράς. Μεταξύ άλλων,  η περίοδος διακράτησης και η ταχύτητα ρευστοποίησης συγκαταλέγονται στις βασικές ερωτήσεις των νέων ενδιαφερόμενων επενδυτών ακινήτων.

Η Κυψέλη είναι μία από τις περιοχές που έχει ευνοηθεί από το Airbnb. Υπολογίζεται ότι σήμερα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Κυψέλη, πωλείται περίπου 64.000 ευρώ, όταν το 2016 η ζητουμενη τιμή δεν ξεπερνούσε τις 40.000 ευρώ.

αγορά ακινήτων