Οικονομία|04.09.2019 17:00

Άνοιξε «βήμα» η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) πριν λίγο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,9% αντί του 1,1% που καταγράφηκε τελικά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση το ελληνικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 σημείωσε αύξηση 0,8% αντί της οριακής ανόδου 0,2% που είχε σημειωθεί επίσης σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις στο πρώτο εξάμηνο η μέση ανάπτυξη διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,5%. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με βηματισμό που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση της μέσης ανάπτυξης φέτος στην περιοχή του 2%. 

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, υποστηρίζει πως ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και πήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για τη σημερινή κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας και προς αυτό το στόχο σε όλες οι πολιτικές που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει δίνει έντονη αναπτυξιακή διάσταση. "Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει συνεχώς το χρέος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική και να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου. Εάν αυτός επιτευχθεί, τότε όλοι οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται ευκολότερα προσεγγίσιμοι" καταλήγει. 

ανάπτυξη