Οικονομία|18.10.2018 21:06

«Κόφτης» στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Σπύρος Δημητρέλης

Την τελική απόφαση για τις νέες τιμές ζώνης θα λάβει επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι  υψηλές τιμές σε «λαϊκές περιοχές» θα κοπούν λόγω μειωμένης εμπορικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που οι προτάσεις για αυξήσεις ξεπερνούν ένα όριο, όπως για παράδειγμα το 30%, σχεδιάζεται να γίνει παραπομπή τους στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία και θα καθορίσει το ακριβές ύψος της αναπροσαρμογής. Και εκεί, όμως, η αντιμετώπιση δεν θα είναι ενιαία, καθώς σε περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ σε περιοχές με «λαϊκή κατοικία» θα υπάρξει συγκράτηση των αυξήσεων.

Την περασμένη Πέμπτη οι περίπου 200 πιστοποιημένοι εκτιμητές που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για την «ευθυγράμμιση» των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, όπως προβλέπει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση. Οι προτάσεις τους προκάλεσαν τουλάχιστον έκπληξη καθώς, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της  κατάρρευσης των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά, είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για γενικευμένη μείωση των τιμών ζώνης, οι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις, και μάλιστα μεγάλες, στο 60% της επικράτειας. Αυτό, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, εξηγείται από το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές ζώνης που θεσπίστηκαν το 2007 ήταν τότε πολύ χαμηλότερα από τις εμπορικές αξίες, με αποτέλεσμα παρά τη μείωση των εμπορικών τιμών λόγω της κρίσης να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά.

Αυτό ισχύει, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, κυρίως για παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, οι οποίες όχι μόνο άντεξαν τις πιέσεις στα χρόνια της κρίσης, αλλά έχουν αρχίσει να εμφανίζουν και σημάδια ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμητές πρότειναν τα εξής στο ΥΠΟΙΚ:

Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας αλλά και σε περιοχές της λεγόμενης «λαϊκής» κατοικίας, όπως είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι υφιστάμενες τιμές ζώνης ήταν στο επίπεδο των 600-650 ευρώ ανά τετραγωνικό και οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να αυξηθούν  στα επίπεδα των 850-900 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξης ακόμη και του 50%. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές εντοπίζονται, πάντως, σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές όπως, για παράδειγμα, στα Ιόνια Νησιά και στο Βόρειο Αιγαίο, ενώακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Νότιας Ελλάδας γενικότερα,  που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και το 60%.

Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως σε περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, που η εικόνα τους δέχτηκε πλήγμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω κυρίως του μεταναστευτικού ρεύματος (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη), καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας  Ελλάδας, όπως στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα.  Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα.

«Ασανσέρ» είναι οι προτάσεις των εκτιμητών για τις μεσαίες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς προτείνονται ανάλογα με την περιοχή αυξήσεις ή μειώσεις από 5% έως 10%.

Σε πολλές περιοχές την τελική απόφαση για το ύψος των νέων τιμών ζώνης θα λάβει η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι μεγάλες αυξήσεις σε «λαϊκές περιοχές» θα κοπούν με το επιχείρημα της μειωμένης εμπορικότητας, δηλαδή του περιορισμένου αριθμού αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται σε αυτές

Υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η μνημονιακή πρόβλεψη είναι να υπολογιστεί φέτος με τις νέες τιμές ζώνης, αν και ήδη υπάρχουν σκέψεις στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να υπολογιστεί με τις παλιές τιμές, καθώς απαιτείται χρόνος για να γίνει η αναρρύθμισή του και για να εξακολουθήσει να φέρνει ετήσια έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.

αντικειμενικές αξίεςΕΝΦΙΑυπουργείο Οικονομικών