Οικονομία|21.11.2018 11:27

ΣΒΒΕ: Σταδιακή αύξηση κατώτατου µισθού σε µία τριετία

Εύρης Τσουμής

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούµε ότι µια λελογισµένη αύξηση του κατώτατου µισθού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσµου.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκης µιλώντας στο «Εθνος» αιτιολόγησε τη θέση του Συνδέσµου.

«Το ύψος του κατώτατου µισθού δεν αποδεικνύεται ότι επηρεάζει βασικά µεγέθη της οικονοµίας, όπως η απασχόληση και η ανεργία, όπως επίσης και τη συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας» δήλωσε. O ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι το γενικότερο οικονοµικό και κοινωνικό περιβάλλον, µετά την έξοδο της χώρας µας από τα µνηµόνια, ουσιαστικά επιτάσσει την αύξηση του κατώτατου µισθού για λόγους καθαρά κοινωνικούς.

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούµε ότι µια λελογισµένη αύξηση του κατώτατου µισθού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, αντίθετα µπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εισφέρει θετικά στην αλλαγή του κοινωνικού κλίµατος και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζοµένων. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, βασικά ζητούµενα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, µέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, και συνεπακόλουθα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνολικά της οικονοµίας της χώρας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. Σύµφωνα µε τον ΣΒΒΕ, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την αύξηση του κατώτατου µισθού στη χώρα.

O ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια η αύξηση του κατώτατου µισθού για λόγους καθαρά κοινωνικούς είναι επιβεβληµένη

Αυτές είναι:

  • Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου µισθού θα πρέπει να καθορισθεί και να είναι σύµφωνο µε τις πραγµατικές δυνατότητες ανάληψης του σχετικού κόστους από τις υφιστάµενες επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του κατώτατου µισθού δεν µπορεί να συµβεί αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη µείωση των εργοδοτικών εισφορών και για τους εργαζόµενους και για τις επιχειρήσεις.
  • Η αύξηση θα πρέπει απαραίτητα να µη συµβεί «ακαριαία», αλλά να συµβεί σταδιακά. Ο ΣΒΒΕ προτείνει η αύξηση να δοθεί τµηµατικά σε βάθος τριετίας
κατώτατος μισθόςΣΒΒΕ