Οικονομία|21.11.2018 13:57

Eurogroup: «Ναι» στην Ελλάδα για συντάξεις, «όχι» στην Ιταλία

Μαρία Ψαρά

«Πράσινο φως» στο Eurogroup για την τελική έγκριση της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά και των θετικών μέτρων ύψους … εκατομμυρίων έστειλε πριν από λίγο η Κομισιόν.  Αντίθετα, η Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την επίσημη γνώμη της Επιτροπής που σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα, «ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019 είναι ευθυγραμμισμένος με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, αυτό είναι το μέλλον της».

Την Ελλάδα συνεχάρη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για τη συμμετοχή της πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και γιατί ο προϋπολογισμός της είναι σύμφωνος με τους κανόνες της ΕΕ. «Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξακολουθεί να πιάνει τους στόχους της», είπε

Ανακοινώνοντας το «πακέτο» για τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό στάδιο σε μια μακρά διαδρομή που επιθυμούσα χρόνια, την επαναφορά στην ομαλότητα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

«Σήμερα, στη γνωμοδότησή μας για το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της. Επίσης, η Ελλάδα πρότεινε πακέτο μέτρων που πιστεύουμε τεκμηριωμένα ότι θα μας επιτρέψει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και το πολιτικό μάθημα που προκύπτει είναι ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων και το ίδιο το πρόγραμμα με ο,τι περιείχε από απαιτήσεις φέρνουν καρπούς και στα δημόσια οικονομικά, και στην οικονομική μεγέθυνση και στην κοινωνική Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

«Και έτσι ανοίγεται ο δρόμος στην ακύρωση μέτρων που είχαν προ-νομοθετηθεί, όπως οι περικοπές των συντάξεων. Αν εφαρμοστούν, θα σημαίνει περαιτέρω μείωση συντάξεων κατά 14%,  που σημαίνει ότι 1,3 εκ . Ελλήνων συνταξιούχων θα βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου φτώχειας», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι γεμάτος ελπίδα και πιστεύω ότι το Eurogroup θα δεχθεί αυτήν την απόφαση (σ.σ.να μην περικόψει τις συντάξεςι). Είναι πολύ καλό νέο για Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την Ευρωζώνη στο σύνολό της».

συντάξεις