Οικονομία|10.09.2019 16:55

Pharmathen: Η νέα μονάδα στη Ροδόπη και τα σχέδια για επιπλέον 300 θέσεις εργασίας

Γιώργος Μανέττας

Με όχημα τη νέα πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής φαρμάκων στη Ροδόπη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και τις συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, η Pharmathen (φαρμαθέν όπως πλέον αποκαλείται) στοχεύει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον χώρο της. Η εταιρεία της οικογένειας Κάτσου, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια πέρασε στον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners, σχεδιάζει νέες επενδύσεις προκειμένου την επιτάχυνση της ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου. Ήδη, τους επόμενους μήνες αναμένεται να λανσαριστεί το πρώτο προϊόν της Pharmathen στην Αμερική. Στα πλάνα βρίσκεται και η είσοδος στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας, σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, με την εταιρεία να έχει βολιδοσκοπήσει και εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνεργασίες προκειμένου να οικοδομηθεί μια ισχυρή ομάδα.

Όπως ανέφερε ο CEO της Pharmathen, Δημήτρης Καδής σε δημοσιογράφους, όλες οι κινήσεις που γίνονται για τη γεωγραφική επέκταση θέλουν χρόνο να ωριμάσουν, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος για την επιτυχία και στην κινεζική αγορά.

Κομβικό σημείο για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της εταιρείας αποτελεί η ανάπτυξη καινοτομίας και τεχνολογιών. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κάτσο, βασικό μέτοχο και μέλος της οικογένειας του ιδρυτή της Pharmathen, βασικό πλεονέκτημά της είναι η ισχυρή ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που αποτελείται από Έλληνες επιστήμονες υψηλής κατάρτισης. «Έχουμε επιλέξει τους καλύτερους του κλάδου μας και στοχεύουμε να γίνουμε οι καλύτεροι του κλάδου μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στον τομέα της τεχνολογίας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης και είναι η μοναδική που έχει λάβει εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

«Το ότι είμαστε καλύτεροι φαίνεται από το γεγονός ότι μας έχουν εμπιστευτεί 200 εταιρείες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες παίρνουν από εμάς την τεχνογνωσία που δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στα δικά τους εργαστήρια. Αυτό είναι ενδεικτικό του ότι -μεταξύ άλλων- εστιάζουμε και σε στόχους που άλλες εταιρείες είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν» υπογράμμισε η Νέλλη Κάτσου, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι το 2024. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού κατά περίπου 300 άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και 50 χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Κάτσου και από το 2015 πέρασε στον έλεγχο της BC Partners, με τους ιδρυτές να διατηρούν ποσοστό 20%. Τα προϊόντα της διατίθενεται σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Με την κυκλοφορία 11 νέων προϊόντων στον τομέα των ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης, η εταιρεία προσδοκά σε πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ σήμερα σε βάθος πενταετίας. Σε επίπεδο κερδοφορίας, η χρονιά θα κλείσει με EBITA 60 εκατ., ενώ στην επόμενη διετία αναμένονται EBITA ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η Pharmathen εγκαινίασε τη νέα μονάδα ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η νέα πρωτοποριακή μονάδα, η οποία κόστισε 50 εκατ. ευρώ, είναι μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα επένδυση της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, σημειώνοντας πως αποτελεί μια επιχείρηση που αποτελεί ακριβώς το πρότυπο του πως θέλουμε τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Pharmathen και Managing Partner BC Partners, τόνισε πως η εταιρεία έχει το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».

Pharmathenφαρμακευτικές εταιρείεςφάρμακα