Οικονομία|10.09.2019 21:18

Θεσσαλονίκη: Νέο γραφείο εγκαινιάζει η Ευρωπαι?κη? Τρα?πεζα Ανασυγκρο?τησης και Ανα?πτυξης

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στο δυναμικό της χώρας και στην ανάκαμψη της οικονομίας επενδύει η ΕΤΑΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις και παρέχοντας την τεχνογνωσία καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση τους στις διεθνείς αγορές.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα, ανοίγουμε το δεύτερο γραφείο μας στη χώρα, και σήμερα, εγκαινιάζουμε το νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα συνεργάζεται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αποτελέσει την πύλη για διέξοδο προς τα Βαλκάνια» είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ Suma Chakrabarti, στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Makedonia Palace» παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων της πόλης.

Η ΕΤΑΑ, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα, ήδη από το 2015, με γραφείο στην Αθήνα, έχει επενδύσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με τον όγκο των εργασιών, πέρσυ, να ξεπερνά τα 846 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μας για το 2018 σε επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ με τη μικρότερη να κυμαίνεται στο 1 εκατ. ευρώ (επένδυση σε ανταλλαγή ενέργειας) και τη μεγαλύτερη στο 1 δισ. ευρώ (για κοινοπρακτικό δάνειο για τον αγωγό Trans Adriatic). Ο κ. Chakrabarti αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ΕΤΑΑ με την κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού, σε Ρόδο και Σαντορίνη.

Οπως αναφέρθηκε, περισσότερες από 40 ελληνικές μικρομεσαίες εταιρίες, έχουν υποστηριχθεί τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΑΑ, σε λιγότερο από δυο χρόνια, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε γυναίκες και νέους επιχειρηματίες. Το 70% των εταιριών βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΑ, η έναρξη λειτουργίας και δεύτερου γραφείου στην Ελλάδα – αυτό της Θεσσαλονίκης- επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη χώρα, παρατείνοντας την παρουσία της έως το 2025.    

Στήριξη των ΜμΕ

Ως ένα ισχυρό εργαλείο, σύμμαχο στον στόχο της Θεσσαλονίκης να καταστεί κόμβος επιχειρηματικότητας και επενδύσεων χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, το νέο γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που εγκαινιάστηκε απόψε στην πόλη.

«Η φυσική παρουσία της ΕΤΑΑ στη Θεσσαλονίκη συνιστά μια ουσιαστική αναβάθμιση, φέροντας νέο κύμα επενδύσεων» επισήμανε ο κ. Ζέρβας, παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της τράπεζας θα είναι καθοριστικός την τριετία σ’ ότι αφορά την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Ενεργειακή αποδοτικότητα, επεξεργασία τροφίμων, φαρμακευτικά προϊόντα, τουρισμός κτλ. συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου.

Στο εξαιρετικό δυναμικό των ΜμΕ που έχει η Βόρεια Ελλάδα, επιχειρήσεις οι οποίες επιβίωσαν εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναπτύχθηκαν αλλά και κατέκτησαν νέες αγορές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας «ο ρόλος της Θεσσαλονίκης αναγνωρίζεται στο επιχειρείν, ως βάση, ως ελατήριο για ανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε τη σημασία του νέου γραφείου της ΕΤΑΑ στη Θεσσαλονίκη, «γεννά προοπτικές και ελπίδες για τις ΜμΕ» λέγοντας ότι το 1/3 των επιχειρήσεων που υποστηρίχτηκε από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, η Ελένη Γιώτη, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΕπ, επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο παράγοντας κλειδί για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της EΤΑΑ, υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αύξηση κύκλου εργασιών

Βάσει αποτελεσμάτων για τα έτη 2014 – 2016, εντός ενός έτους από την έναρξη του έργου, το 68%  των πελατών της ΕΤΑΑ αυξάνει τον κύκλο εργασιών του κατά 30% κατά μέσο όρο, και το 56% βελτιώνει την παραγωγικότητά του κατά 26% κατά μέσο όρο. Χάρη στην επέκταση των εργασιών του, το 51% διαπιστώνει σημαντική άνοδο των θέσεων εργασίας, καταγράφοντας αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί κατά μέσο όρο 23%. Το 18% των πελατών της ΕΤΑΑ εξασφαλίζει εξωτερική χρηματοδότηση για την ανάπτυξή του. 

επενδύσειςΕυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης