Οικονομία|11.09.2019 12:49

Τι θα πει στο Eurogroup της Παρασκευής ο Χρήστος Σταϊκούρας

Μαρία Ψαρά

Τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης πρόκειται να παρουσιάσει στο Eurogroup της Παρασκευής ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό προβλέπει το επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που εκδόθηκε την Τετάρτη. Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι, αφού αυτό το εξάμηνο η Φινλανδία είναι η προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ευρωζώνη, εστιάζοντας ειδικότερα στις δημόσιες επενδύσεις. Η συζήτηση θα στοχεύσει στην προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών σχετικά με τη διενέργεια ανασκοπήσεων δαπανών και τη διαχείριση δημόσιων πόρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων επενδύσεων.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την 11η έκθεση της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Αργότερα, ο πρόεδρος της Eurogroup, Μάριο Σεντένο, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7. Επίσης, θα ξεκινήσει την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την επερχόμενη κενή θέση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ. Επιπλέον, οι νέοι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Ιταλίας θα παρουσιάσουν τις πολιτικές προτεραιότητες των αντίστοιχων νέων κυβερνήσεών τους.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το δημοσιονομικό εργαλείο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας. Μετά την εντολή που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, το Eurogroup θα συνεχίσει να εργάζεται για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC) για τα κράτη μέλη του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της ζώνης του ευρώ σε εθελοντική βάση. Οι υπουργοί επιδιώκουν να υποβάλουν άμεσα έκθεση στους ηγέτες της Ε.Ε. ενόψει της ευρύτερης συζήτησης στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Τον Ιούνιο, το Eurogroup είχε συμφωνήσει στους βασικούς όρους που περιέγραφαν τα χαρακτηριστικά του BICC. Οι υπουργοί είχαν καταλήξει επίσης σε ευρεία συμφωνία για την αναθεώρηση του κειμένου της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2018. Η συμφωνία αυτή καλύπτει θέματα όπως το κοινό backstop για την επίλυση των τραπεζών, τα προληπτικά μέσα καθώς και οι θεσμικές πτυχές και το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ του ΕΜΣ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός και εκτός προγραμμάτων.

Χρήστος ΣταϊκούραςEurogroup