Οικονομία|12.09.2019 15:48

Πώς αντιδρούν τα συνδικάτα στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Newsroom

Για «μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις εργασιακές διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επικαλείται την εκκρεμότητα στην οποία βρίσκεται η Διοίκησή της από την αποτυχία διεξαγωγής του εκλογοαπολογιστικού της συνεδρίου λόγω της αδυσώπητης κόντρας με το ΠΑΜΕ, προκειμένου να αντιδράσει στο πολυνομοσχέδιο… «Η ΓΣΕΕ, ως θεσμικός και αντιπροσωπευτικός εκφραστής της βούλησης των εργαζομένων της χώρας, πρέπει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα τις  διαδικασίες ανάδειξης τακτικής της Διοίκησης. Διαδικασίες προαπαιτούμενες για να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να τοποθετηθούν δημοκρατικά ή να αντιδράσουν στις αλλαγές που κομίζει το πολυνομοσχέδιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ πριν από λίγο.

Όπως ωστόσο προστίθεται «το προεδρείο της Συνομοσπονδίας ανέθεσε στη νομική της υπηρεσία την επεξεργασία των διατάξεων και την αποτύπωση των θέσεων μας γύρω από τις επιχειρούμενες αλλαγές. Θέσεις που εν πολλοίς έχουν αποφασιστεί νόμιμα από τα συλλογικά μας όργανα στο παρελθόν, τότε δηλαδή που λειτουργούσαμε και ανατρέπαμε δυσμενείς για τους εργαζόμενους αποφάσεις, μέσα από αγώνες συνδικαλιστικούς και νομικούς σε Ελλάδα και Εξωτερικό».

Το συνδικάτο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο για «σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και αποτελούν το βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε για διαβούλευση». Με αφορμή αυτές τις διατάξεις η ΓΣΕΕ «διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του… ταγκό για δύο» όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης», προσθέτει η Συνομοσπονδία κατηγορώντας στη συνέχεια το ΠΑΜΕ, το οποίο όπως λέει διέλυσε με σκαιότατο τρόπο τις διαδικασίες για εκλογή νέας Διοίκησης. Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων, με παρτενέρ κυβέρνηση και εργοδότες και έτοιμη και σερβιρισμένη μουσική στα decks από το Π.Α.ΜΕ. και προετοιμασία του εδάφους από την προηγούμενη κυβέρνηση».  

ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ από την πλευρά της ζητά «αυστηρή και περιοριστική εξειδίκευση» των «χαλαρών κριτηρίων του νομοσχεδίου» για τις εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις. «Σε διαφορετική περίπτωση, η υιοθέτηση των προτεινόμενων εξαιρέσεων, θα κινδυνεύσει να γίνει κανόνας και οι ισχύοντες μέχρι σήμερα εργασιακοί κανόνες, εξαίρεση», προειδοποιεί η ΟΤΟΕ. Το συνδικάτο των τραπεζουπαλλήλων κάνει λόγο για «ξεκάθαρη πρόταση της κυβέρνησης να χτυπήσει τις κλαδικές συμβάσεις και ιδίως αυτές που συνάπτονται σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες υποκατώτατων κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των Κλαδικών, ακόμα και από ενώσεις προσώπων». Η ίδια λογική πρυτανεύει – πάντα κατά την ΟΤΟΕ - και στις ρυθμίσεις για τη Διαιτησία, καθιστώντας «σχεδόν απαγορευτική τη μονομερή προσφυγή σε αυτήν, ιδίως για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ του ιδιωτικού τομέα».

ΑΔΕΔΥ

«Από το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση φαίνεται ότι το αναπτυξιακό πρόβλημα κατά την κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι», παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος. «Το μισό νομοσχέδιο αφορά στην συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επανερχόμαστε σε μια λογική ειδικών οικονομικών ζωνών. Δημιουργείται μια κουλτούρα ότι το πραγματικό πρόβλημα των επενδύσεων είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους», προσθέτει ο ίδιος παρατηρώντας πως ενδιαφέρον έχει και η διάταξη η οποία αποδίδει ευθύνες σε δημοσίους υπαλλήλους για ενδεχόμενη καθυστέρηση επενδύσεων. «Εργαζόμενοι στο Δημόσιοι θα μπορούν να θεωρούνται πλέον υπεύθυνοι για καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά σχέδια και να απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις, απλώς επειδή είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη δουλειά τους, να τηρούν τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τη νομιμότητα», παρατηρεί ο κ. Πετρόπουλος.  

ΠΑΜΕ

Σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, 7μ.μ. στα Προπύλαια προχωρά το ΠΑΜΕ αντιδρώντας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και υποστηρίζοντας πως «δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα». 

ΟΤΟΕΑΔΕΔΥΠΑΜΕαναπτυξιακό νομοσχέδιοΓΣΕΕ