Οικονομία|13.09.2019 15:22

Ρέγκλινγκ στο Open TV: Πώς θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μαρία Ψαρά

Η υψηλότερη ανάπτυξη από το προβλεπόμενο και τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αποτελούν τις αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό απάντησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup στο Ελσίνκι, ύστερα από ερώτηση του OPEN TV.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ότι «μόνο με σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε μακροπρόθεσμη βάση, θα μπορούσε ο ESM και το Eurogroup να συζητήσει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2020».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής το πρώτο μισό του 2019 η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από τη πρόβλεψη στο πρόγραμμα. O Kλάους Ρέγκλιγκ ξεκαθάρισε ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μόνο το 2020, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στο 3,5% και για το 2019 και το 2020.

Σε σχέση πάντως με την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά η ανακοίνωση της πρόθεσης της Αθήνας στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος και αναμένει θετική υποδοχή από τα κράτη μέλη.

Στο Eurogroup, το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ήταν θετικό. Τόσο ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, όσο και οι υπόλοιποι επικεφαλής καλωσόρισαν τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση.

«Ο ESM ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς θα υποβοηθήσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων της», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ανάγκη για δράσεις κατά των «κόκκινων δανείων», με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πορεία αυτή.

Ο Μπενουά Κερέ επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς τη ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει επί της προόδου που συντελείται από το 2015.

«Το Eurogroup θα συζητήσει ξανά για την Ελλάδα τον Δεκέμβρη όταν θα δεχθεί την 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας», διευκρίνισε ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο, που ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες επί των προθέσεων του Έλληνα και Ιταλού υπουργού.

Κλάους Ρέγκλινγκπρωτογενή πλεονάσματα