Οικονομία|22.11.2018 09:07

Προϋπολογισμός: 885 εκατ. € σε ευπαθείς οµάδες

Ελευθερία Αρλαπάνου

Θέµα χρόνου είναι η οριστικοποίηση του κοινωνικού µερίσµατος από τη δηµοσιονοµική υπεραπόδοση του 2018, που θα διατεθεί και φέτος σε κοινωνικά ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού, αξιοποιώντας δηµοσιονοµικό χώρο της τάξης των 885 εκατ. ευρώ που εκτιµάται πως «περισσεύει» φέτος σύµφωνα µε τον κρατικό προϋπολογισµό του 2019.

Οι τελικές αποφάσεις αναµένεται να «κλειδώσουν» πολύ σύντοµα και τα κονδύλια να εκταµιευθούν στους δικαιούχους µέσα στον ∆εκέµβριο, σύµφωνα µε το µοντέλο που είχε χρησιµοποιηθεί και πέρυσι.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, από το φετινό κοινωνικό µέρισµα θα επωφεληθούν εκατοµµύρια ελληνικά νοικοκυριά. Νέοι, άνεργοι, µονογονεϊκές οικογένειες, αναµένεται να είναι στην πρώτη γραµµή των δικαιούχων και του φετινού κοινωνικού µερίσµατος, που εκτιµάται πως θα κυµανθεί µεταξύ των 250 ευρώ και των 1.350 ευρώ ανά κατηγορία.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν άµεσα, λαµβάνοντας όµως υπόψη σειρά παραµέτρων, καθώς φέτος, σε αντίθεση µε πέρυσι, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασµα είναι κατά πολύ υψηλότερος, 3,5% σε σχέση µε 1,75% πέρυσι.

Αυτό καθιστά απαραίτητο να έχει διασφαλιστεί πως επιτυγχάνεται ο δηµοσιονοµικός στόχος προτού δοθεί «πράσινο φως» για τη διανοµή του κοινωνικού µερίσµατος. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική χρονιά που πρόκειται να διατεθεί κοινωνικό µέρισµα, το οποίο προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονοµικών παρουσιάζοντας τον νέο προϋπολογισµό.

Σύµφωνα µε το υπουργείο, για φέτος «το πρωτογενές αποτέλεσµα της γενικής κυβέρνησης εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δηµοσιονοµικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην κυβέρνηση σηµαντικό περιθώριο απόδοσης µέρους του υπερπλεονάσµατος µε τη µορφή κοινωνικού µερίσµατος».

Τα κριτήρια

Η οριστικοποίηση του συνολικού ποσού από τον χώρο των 885 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί ως εφάπαξ ενίσχυση στους δικαιούχους αλλά και των ποσών ανά κατηγορία πρόκειται να γίνει βάσει συγκεκριµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων, όπως είχε γίνει πέρυσι. Σύµφωνα µε την πρακτική αυτή, προτεραιότητα αναµένεται να δοθεί σε περίπου 55.000 άνεργους, ηλικίας 18-24 ετών, σε µακροχρόνια άνεργους, αλλά και σε περίπου 600.000 δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήµατος αλληλεγγύης.

Με βάση τα κριτήρια που είχαν χρησιµοποιηθεί πέρυσι, στο επίκεντρο βρίσκεται το φορολογητέο εισόδηµα όλων των µελών των νοικοκυριών, σύµφωνα µε τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, ενώ και φέτος το κοινωνικό µέρισµα αναµένεται να διατεθεί µέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων, σε ειδική ιστοσελίδα που θα ενεργοποιηθεί µόλις είναι όλα έτοιµα και µε τη χρήση των κωδικών του Taxisnet.

Εισοδηµατικά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικού µερίσµατος:

  • 9.000 ευρώ για νοικοκυριά µε ένα µέλος
  • 13.500 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη
  • 15.750 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και δύο ανήλικα παιδιά ή µε τρία ενήλικα µέλη
  • 18.000 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και δύο ανήλικα παιδιά ή µε τρία ενήλικα µέλη
  • 20.250 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικα παιδιά και τρία ανήλικα παιδιά ή τρία ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο παιδί  22.550 για νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και τέσσερα ανήλικα παιδιά ή µε τέσσερα ενήλικα µέλη
  • 27.000 για νοικοκυριά µε πέντε ή περισσότερα ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα µέλη µε έξι ή περισσότερα ανήλικα παιδιά

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικού µερίσµατος, η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό: ∆εν θα πρέπει να υπερβαίνει ως συνολική φορολογητέα αξία τις 120.000 ευρώ για νοικοκυριά µε ένα µέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και µέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Από τη χορήγηση του κοινωνικού µερίσµατος είχαν εξαιρεθεί νοικοκυριά τα µέλη των οποίων στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι έχουν: ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες από αµοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Ο τρόπος καταβολής

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος, η καταβολή του κοινωνικού µερίσµατος αναµένεται να γίνει εφάπαξ, µε πίστωση σε τραπεζικό λογαριασµό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος αφού θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Οι λεπτοµέρειες και οι όροι χορήγησης του κοινωνικού µερίσµατος, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τα αναλυτικά κριτήρια µε τις προθεσµίες πρόκειται να ξεκαθαρίσουν µε σχετική υπουργική απόφαση, µόλις οριστικοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργείου Οικονοµικών, το συνολικό ύψος του µερίσµατος που πρόκειται να διατεθεί φέτος σε κοινωνικά ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσµού. 

προϋπολογισμόςευπαθείς ομάδες