Οικονομία|22.11.2018 09:32

Προϋπολογισμός: «Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν για τις µεταρρυθµίσεις - Τα 16 «αγκάθια»

Μαρία Ψαρά

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ρυθµός υλοποίησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγµα για την επένδυση στο Ελληνικό. Ωστόσο, για κάποιες άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως οι επενδύσεις της Εγνατίας, των περιφερειακών λιµανιών, αλλά και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Απόλυτη προτεραιότητα, µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες, θα πρέπει να είναι δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης: η πρόβλεψη για το δηµοσιονοµικό περιθώριο του 2019, και η τροποποίηση του νόµου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε σχέση µε τη δηµόσια διοίκηση, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι το µέγεθος του ελληνικού δηµόσιου τοµέα έχει πλέον συρρικνωθεί περίπου στο µέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Συµπληρώνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή σε προ κρίσης πρακτικές, όπως π.χ. οι υπερβολικές προσλήψεις.

Για τον κατώτατο µισθό, η Επιτροπή πιστεύει ότι «θα είναι ζωτικής σηµασίας οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές Αρχές να διατηρήσουν τις µισθολογικές εξελίξεις ευθυγραµµισµένες µε την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να διασφαλιστούν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η δηµιουργία θέσεων απασχόλησης».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόµενους δηµοσιονοµικούς κινδύνους, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τις συνταξιοδοτικές µεταρρυθµίσεις που θεσπίστηκαν το 2012, το 2015 και το 2016, καθώς και τα µέτρα που εγκρίθηκαν το 2012, τα οποία καταργούν τον 13ο και 14ο µηνιαίο µισθό των υπαλλήλων του δηµόσιου τοµέα. «Αν αυτές οι σεις εφαρµοστούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει αντισταθµιστικά µέτρα για την επίτευξη των µεσοπρόθεσµων δηµοσιονοµικών στόχων» σηµειώνει η Επιτροπή.

Δύσκολες συνθήκες

Η Επιτροπή τονίζει ότι παρά το σηµαντικό ταµειακό απόθεµα και τη δέσµη µέτρων για το χρέος που βελτίωσαν τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι συνθήκες χρηµατοδότησης παραµένουν δύσκολες για τη χώρα και θα µπορούσαν να εµποδίσουν την ανάκαµψη. Τα περιθώρια των κρατικών οµολόγων παραµένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω εξωτερικών παραγόντων και εγχώριων τρωτών σηµείων, αλλά και της αδύναµης ικανότητας διαµεσολάβησης του τραπεζικού τοµέα.

Με άλλα λόγια, η Κοµισιόν εκτιµά ότι η ανασφάλεια που προκαλείται από την Ιταλία επηρεάζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά δεν είναι ο µόνος παράγοντας. Η εσωτερική αβεβαιότητα για το αν θα συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις αλλά και οι επικείµενες εκλογές επηρεάζουν τις αγορές, που αναµένουν σηµάδια σταθερότητας προκειµένου να δείξουν θετικές αντιδράσεις.

Η Κοµισιόν, τέλος, τονίζει ότι η βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους παραµένει σε σταθερά επίπεδα, σε σχέση µε την τελευταία ανάλυση της βιωσιµότητας του Ιουνίου του 2018.

Επόµενο σηµαντικό ραντεβού για την Ελλάδα είναι σήµερα το EuroWorking Group, που πραγµατοποιείται στις Βρυξέλλες για να αναλύσει τις θέσεις της Κοµισιόν προκειµένου να ετοιµάσει το Eurogroup της 3ης ∆εκεµβρίου.

Αφού επισφραγιστεί και οριστικά το θέµα του ελληνικού προϋπολογισµού, το κλιµάκιο της Κοµισιόν θα έρθει ξανά στις 2 Ιανουαρίου, προκειµένου να ετοιµάσει τη δεύτερη έκθεση µεταµνηµονιακής εποπτείας ως τον Φεβρουάριο.

ΚομισιόνEurogroup