Οικονομία|22.11.2018 11:43

Τα αναδροµικά για τις επικουρικές

Γιάννης Φώσκολος

Mε τριπλό τρόπο ακουµπούν τις επικουρικές συντάξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα οι διεκδικήσεις αναδροµικών από τις αντισυνταγµατικές µειώσεις του 2012. Το «µαχαίρι» πριν από έξι χρόνια είχε µπει από το πρώτο ευρώ, εποµένως τα αναδροµικά από τις αντισυνταγµατικές µειώσεις αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα που εισπράττουν επικουρική. Αναλυτικά οι µειώσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ είναι: 

  1. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα µε τον νόµο 4051 του 2012 ως εξής:
    Για συντάξεις έως 250 ευρώ ποσοστό µείωσης 10% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ)
    Για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ ποσοστό µείωσης 15% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 225 ευρώ)
    Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω ποσοστό µείωσης 20% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 255 ευρώ)
  2. Ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα που ελάµβαναν οι συνταξιούχοι στην επικουρική τους, ανάλογα µε το ύψος της παροχής. Τα δώρα στην επικουρική δεν είχαν «κουτσουρευτεί» και δίνονταν πλήρη.
  3. Περαιτέρω µείωση των επικουρικών 5-20% µε τη ρήτρα του νόµου 4093 του 2012 που µείωνε το άθροισµα κύριων και επικουρικών συντάξεων µετά και τις προηγούµενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι εν λόγω περικοπές κατέπεσαν στο ΣτΕ το 2015. Προσοχή όµως, ο επανυπολογισµός των επικουρικών ολοκληρώθηκε ήδη από το 2016 και συγκεκριµένα από τον Ιούνιο του 2016 (ειδικά για το ΤΕΑΔΥ ο επανυπολογισµός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016 και για το ΤΕΑΠΕΤΕ της Εµπορικής τον Οκτώβρη).

Δεδοµένου ότι η απόφαση-βόµβα του ΣτΕ έκλεισε τον δρόµο σε αναδροµικά πριν από τον Ιούλιο του 2015 σε όσους δεν είχαν µέχρι τότε προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, τα όποια αναδροµικά περιορίζονται για τις επικουρικές στην περίοδο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016, δηλαδή για 10 µήνες.

Υπενθυµίζεται πως ο επανυπολογισµός βγάζει από το τραπέζι τις αντισυνταγµατικές περικοπές και δηµιουργεί νέο ποσό σύνταξης, σύµφωνα και µε τον τρόπο υπολογισµού του νόµου Κατρούγκαλου, εφόσον βέβαια κριθεί και ο ίδιος συνταγµατικός από το ΣτΕ. 

Αφορά όλους

Οι διεκδικήσεις αναδροµικών από τις επικουρικές αφορούν όλους τους συνταξιούχους από δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα που έχουν επικουρική σύνταξη, ανεξάρτητα από το ύψος της, αφού οι µειώσεις του 2012 επιβλήθηκαν από το πρώτο ευρώ. Το µεγάλο πλήθος είναι οι µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) και του ∆ηµοσίου (ΤΕΑ∆Υ), ενώ επικουρικό είχαν και οι ∆ΕΚΟ-τράπεζες (πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ) όπως και µερικοί επιµέρους κλάδοι εργαζοµένων του ιδιωτικού τοµέα που ασφαλίζονταν σε ειδικά ταµεία: εµποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ), χηµικοί (ΤΕΑΧ) κ.ά.

Ειδικότερα, ο νόµος 4051 αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι επίµαχες περικοπές (λαµβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής) αφορούν συντάξεις που καταβάλλονταν το 2012 από:

  • το πρ. Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
  • τους Τοµείς του πρ. Ταµείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τοµέα (ΤΕΑΙΤ), 
  • το πρ. Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ) µε τους τοµείς ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόµενοι σε ΦΚΑ) και ΤΑ∆ΚΥ (δηµοτικοί υπάλληλοι),
  • το Ενιαίο Ταµείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ),
  • τους τοµείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταµείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ),
  • τον κλάδο ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ
επικουρικές συντάξεις