Οικονομία|17.09.2019 13:23

Στα «καταφύγια» οι επενδυτές - Πτώση στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων

Ελευθερία Αρλαπάνου

Κάτω από το 1,5%, στην περιοχή του 1,47% - 1,49%, τύγχανε διαπραγμάτευσης πριν λίγο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, κινούμενη χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα και ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωναν νέα υποχώρηση, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια, στον απόηχο της επίθεσης στη Σαουδική Αραβία, ενίσχυσε τη συντηρητική στάση που επικρατούσε στην αγορά, εν αναμονή απόφασης της Fed την Τετάρτη, η οποία θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου από το 1991, με τους επενδυτές να συρρέουν πάλι στα «καταφύγια». Αυτό, σε συνδυασμό και με την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αντέστρεψε την ανοδική τάση που κυριάρχησε στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα.

Το 30ετές γερμανικό ομόλογο υποχωρούσε στα επίπεδα του 0,05%, ενώ το γερμανικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς αποκλιμακωνόταν στο -0,48%. Εν τω μεταξύ, μικρή υποχώρηση κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου νωρίτερα σήμερα, μετά την εντυπωσιακή άνοδο χθες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν πιθανή αποδέσμευση αποθεμάτων αργού. Ωστόσο, η απειλή στρατιωτικής δράσης για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας διατηρούν τις πιέσεις.

Κατά τ' άλλα, τηρείται στάση αναμονής εν όψει της αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων από την αμερικανική Fed την Τετάρτη και τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας την Πέμπτη. 

ευρωζώνηΣαουδική Αραβίαελληνικά κρατικά ομόλογα