Οικονομία|20.09.2019 09:39

Roadshow – Λονδίνο: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα

Ελευθερία Αρλαπάνου

Στο μικροσκόπιο μεγάλων επενδυτικών οίκων, funds και χρηματιστηριακών εταιρειών βρίσκονται οι προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, στο Λονδίνο όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συνεχίζει τις επαφές του με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε – και συνεχίζει και σήμερα το πρωί- το οικονομικό επιτελείο στη βρετανική πρωτεύουσα, με την ευκαιρία του 14ου ετήσιου Roadshow που διοργάνωσε χθες Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στο Λονδίνο, σε συνεργασία με διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κατ΄ ιδίαν ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους funds και επενδυτικών οργανισμών, με περισσότερους από 60 συμμετέχοντες. Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα προτού η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις με τους επενδυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία: Η ύπαρξη μιας τεράστιας διαθέσιμης ρευστότητας διεθνώς σε συνδυασμό με τη μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ραγδαία υποχώρηση του κόστους χρήματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνθέτουν ένα τοπίο προκλήσεων για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία, εξερχόμενη από μια πολυετή ύφεση, διαθέτει σημαντικές ευκαιρίες σε χαμηλές αποτιμήσεις και μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, τα εμπορικά ακίνητα, η ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές στο Λονδίνο να ενημερωθούν για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και των μεγάλων έργων αναφοράς, με αιχμή του δόρατος την επένδυση στο Ελληνικό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι λίγο πριν τις συναντήσεις στο Λονδίνο υπήρξαν θετικές εξελίξεις αφενός για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, αφετέρου για την ιδιωτικοποίηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την ώρα που οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατρακυλούσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από την πλευρά του στην κεντρική του ομιλία χθες στο πλαίσιο του Roadshow ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησής της, παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού της σχεδίου και κάλεσε τους συμμετέχοντες να επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα, ως έναν ασφαλή και υποσχόμενο, σταθερό επενδυτικό προορισμό.

Ως προτεραιότητες έθεσε την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, την ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στόχος είναι με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και να βελτιωθεί η σύνθεση και η ποιότητα του, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

ΛονδίνοεπενδυτέςΧρήστος Σταϊκούρας