Οικονομία|25.09.2019 15:00

Στο «success story» του ελληνικού γύρου ποντάρει η Megas Yeeros

Γιώργος Μανέττας

Στις τεράστιες προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός γύρος στο εξωτερικό «ποντάρει» η Megas Yeeros. Η ελληνική βιομηχανία του Νίκου Λούστα και του Παναγιώτη Νίκα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές για να επεκτείνει την ακτίνα δράσης της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με την Gourmet Quality Foods, για τη διανομή των προϊόντων της στις χώρες της Ωκεανίας.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Λούστας, οι αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας είναι αρκετά δυναμικές και έχουν μεγάλες δυνατότητες, παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό τους (μόνο η αξία των κατεψυγμένων κρεατοσκευασμάτων της Αυστραλίας ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ!) Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως ειδικά στην Αυστραλία το έδαφος για την ανάπτυξη των προϊόντων της εταιρείας του είναι αρκετά πρόσφορο, με δεδομένη και την έντονη παρουσία της ελληνική ομογένειας (υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια).

Η διοίκηση της Mega Yeeros αναμένει πως η συνεργασία με την Gourmet Quality Foods θα βοηθήσει στην προσπάθεια της, για μη μεγαλύτερη διείσδυση στις παραπάνω αγορές το επόμενο διάστημα με τη διάθεση επιπλέον προϊόντων στο κανάλι του Retail και στην αγορά της HORECA. Η τροφοδοσία θα γίνεται από το εργοστάσιο της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ακόμη μια μεγάλη συνεργασία με τη Megas Yeeros LLC και την εταιρεία Gourmet Quality Foods επισφραγίστηκε, όπου μέσω του εργοστασίου της Αμερικής, οι Αυστραλοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ασύγκριτη ποιότητα και την ελληνική αυθεντική γεύση, αλλά και την ποικιλία και καινοτομία που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της εταιρείας».

Νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η αγορά του ακινήτου, στο οποίο θα κατασκευαστεί η δεύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία θα είναι έκτασης 7.000 τ.μ. και θα ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας προορίζεται να παράγει προψημένο γύρο κοτόπουλο, μοσχαρίσιο και αρνίσιο doner, καθώς και προψημένα καλαμάκια κοτόπουλου και μοσχαρίσιου κρέατος.

Στόχος είναι η νέα μονάδα, η οποία θα κοστίσει 10 εκατ. ευρώ να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη διετία. Μέχρι τότε, η Mega Yeeros μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από άλλη μονάδα που έχει ήδη εντοπίσει. Η αμερικανική αγορά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αγορές της εταιρείας, καθώς συνεισφέρει το 22% των πωλήσεων και τα μηνύματα για τη συνέχεια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ήδη, η λέξη «γύρος» βρίσκεται μέσα στις 10 δημοφιλέστερες λέξεις της Αμερικής στους χρήστες του Διαδικτύου.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού, αλλά και από την Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 10%.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι η κυκλοφορία γύρου vegan για χορτοφάγους, χωρίς σόγια. «Πρέπει να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις και να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις τάσεις της αγοράς», επισημαίνει ο κ. Λούστας.

Η Μέγα Γύρος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου στην Ευρώπη, παράγοντας ημερησίως 40 τόνους γύρο, 850.000 σουβλάκια και 10 τόνους κρεατοσκευασμάτων. Διαθέτει δυο μονάδες παραγωγής, μια στον Ασπρόπυργο και μια στο Nιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και εξάγει σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία, ο Καναδάς, ο Παναμάς, τα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Το 2018, έκλεισε με πωλήσεις περίπου 38,5 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 4 εκατ. Ευρώ.

Πέρα από τον Γιώργο Νίκα, γιο του ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, Παναγιώτη Νίκα, και τον Νίκο Λούστα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, και ο Α. Παναγόπουλος.

Megas Yeerosγύρος