Οικονομία|23.11.2018 11:11

Ποιοι µπαίνουν στη µάχη για τα αναδροµικά - Τέσσερις κατηγορίες

Γιάννης Φώσκολος

Πρόκειται για 1,2 εκατοµµύρια  συνταξιούχους του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα που έχασαν µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις αντισυνταγµατικές µειώσεις του 2012.

Υπενθυµίζεται πως µε τον νόµο 4093 του 2012 καταργήθηκαν τα δώρα, τα οποία στην επικουρική των συνταξιούχων ιδιωτικού και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα -π.χ. Δήµοι- ήταν µέχρι τότε πλήρη (πλην του ΤΕΑΔΥ, του επικουρικού των δηµοσίων υπαλλήλων που έδινε 12 συντάξεις τον χρόνο). Αναλυτικά, οι 4 κατηγορίες συνταξιούχων που αναφέρονται και στον νόµο 4051 του 2012 είναι:

  1. Μισθωτοί ιδιωτικού τοµέα του ΙΚΑ – ασφαλίζονταν στο πρ. Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ).
  2. Μισθωτοί συγκεκριµένων κλάδων του ιδιωτικού τοµέα – ασφαλίζονταν στο πρ. Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τοµέα (ΤΕΑΙΤ) και συγκεκριµένα ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΤΕΑΕΙΓΕ), εµποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), προσωπικό επιχειρήσεων οινοποιίας-ζυθοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), χηµικοί (ΤΕΑΧ).
  3. ∆ηµόσιοι υπάλληλοι – ασφαλίζονταν στο πρ. Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ). Επίσης οι εργαζόµενοι σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και ∆ηµοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑ∆ΚΥ).
  4. Εργαζόµενοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες – ασφαλίζονταν στο πρ. Ενιαίο Ταµείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και στο πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Αφορά 1,2 εκατ. συνταξιούχους του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, που έχασαν µε τριπλό τρόπο από τις µειώσεις του 2012

Εκτός από τους εν λόγω συνταξιούχους, από την κατάργηση των δώρων του 4093 επλήγησαν και οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούµενοι (δικηγόροι, µηχανικοί, γιατροί) όπως και οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελµατιών που έχουν επικουρική ασφάλιση. Αναλυτικά η τριπλέτα των µειώσεων του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ είναι:

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα για ποσά από 200 ευρώ και πάνω µε τον νόµο 4051 του 2012 ως εξής (ελήφθη υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 επικουρικής):

α) Για συντάξεις έως 250 ευρώ ποσοστό µείωσης 10% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ).

β) Για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ ποσοστό µείωσης 15% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 225 ευρώ)

γ) Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω ποσοστό µείωσης 20% (το ποσό της σύνταξης δεν µπορούσε να πέσει κάτω από τα 255 ευρώ).

Τα ποσοστά των µειώσεων αυτών κατέλαβαν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγούνταν από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων µε τον νόµο 4093 του 2012 που ελάµβαναν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα στην επικουρική τους, ανάλογα µε το ύψος της παροχής. Τα δώρα στην επικουρική δεν είχαν «κουτσουρευτεί» και δίνονταν πλήρη. Εξαιρούνται οι δηµόσιοι υπάλληλοι του ΤΕΑΔΥ.

Περαιτέρω µείωση των επικουρικών µε τη ρήτρα του νόµου 4093 του 2012 που µείωνε το άθροισµα κύριων και επικουρικών συντάξεων µετά και τις προηγούµενες περικοπές κατά 5%-20% στο συνταξιοδοτικό εισόδηµα πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι εν λόγω περικοπές κατέπεσαν στο ΣτΕ το 2015. Προσοχή όµως, ο επανυπολογισµός των επικουρικών στο πλαίσιο του νόµου Κατρούγκαλου ολοκληρώθηκε ήδη από το 2016 για δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα και συγκεκριµένα από τον Ιούνιο του 2016 για όλα τα πρώην Ταµεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις νοµικών κύκλων και δεδοµένου ότι η απόφαση-βόµβα του ΣτΕ έκλεισε τον δρόµο σε αναδροµικά πριν από τον Ιούλιο του 2015 σε όσους δεν είχαν µέχρι τότε προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, τα όποιο κενό για διεκδίκηση αναδροµικών φαίνεται πως περιορίζεται για τις επικουρικές στην περίοδο Ιούλιος 2015 έως Μάιος 2016, δηλαδή σε 10 µήνες.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, µένει να φανεί από τις επικείµενες αποφάσεις του ΣτΕ αν µπορούν να σταθούν σήµερα διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος. Υπενθυµίζεται πως ο επανυπολογισµός βγάζει από το τραπέζι τις αντισυνταγµατικές περικοπές και δηµιουργεί νέο ποσό σύνταξης, σύµφωνα και µε τον τρόπο υπολογισµού του νόµου Κατρούγκαλου, εφόσον βέβαια κριθεί και ο ίδιος συνταγµατικός από το ΣτΕ.

συνταξιούχοιαναδρομικά