Οικονομία|18.10.2018 22:16

Οδηγός για τις νέες κρατήσεις της εφορίας

Σπύρος Δημητρέλης

Έως και μερικά ευρώ λιγότερα θα δουν από το νέο έτος πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από τον μισθό ή τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2018. Ο λόγος; Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που δίνεται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει επί της ουσίας μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα άνω των περίπου 600 ευρώ, καθώς μέχρι αυτό το εισοδηματικό όριο δεν γίνεται λόγω του αφορολόγητου παρακράτηση του φόρου.

Ωστόσο, για τα υψηλότερα εισοδήματα η επίπτωση είναι από ελάχιστη έως μηδενική, αφού με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μέχρι τον Ιούλιο κάθε έτους συνήθως βεβαιωνόταν ο φόρος που γλίτωνε ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος με την έκπτωση στην παρακράτηση. Με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και μερικές δεκάδες ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 68 εκατ. ευρώ, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, μαζί με διάφορα άλλα μέτρα.

Για την εφαρμογή της νέας μειωμένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αποσταλεί σε όλες τις εφορίες και θα εφαρμοστεί από όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τις οικονομικές υπηρεσίες των δημοσίων υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν τις συντάξεις. Με την κατάργηση της έκπτωσης δεν θα υπάρξει
διαφορά στη φορολογική δήλωση του 2018, αλλά σε αυτήν του 2019. Από το 2019 και μετά Από τη φορολογική δήλωση του 2019 και μετά δεν θα εμφανίζεται η διαφορά 1,5% ανάμεσα στον φόρο που αναλογεί και τον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Άλλη σημαντική αλλαγή που έρχεται από το νέο έτος στα φορολογικά είναι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% που δινόταν στις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες τις οποίες πραγματοποιούσε ο φορολογούμενος. Η έκπτωση δινόταν στους φορολογούμενους εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερέβαιναν το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2017, αλλά θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που θα εκδοθούν το 2018, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποίησε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι ιατρικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου, του δινόταν έκπτωση φόρου ύψους 10% επί της δαπάνης, δηλαδή γλίτωνε φόρο εισοδήματος 300 ευρώ. Ωστόσο, αν πραγματοποίησε την ίδια δαπάνη από το φορολογικό έτος 2017 και μετά, δεν θα έχει έκπτωση φόρου, και έτσι θα επιβαρυνθεί με 300 ευρώ 2 δισ. ο λογαριασμός για  τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ.

Βαριές θα είναι για τους φορολογούμενους οι τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους. Γιατί; Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν τις τελευταίες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις του 2018. Πρόκειται για έναν φορολογικό λογαριασμό που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και αποτελείται από: Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και το συνολικό ποσό που θα καταβάλουν και φέτος οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους και να μην καταβάλουν τα τέλη.

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήρια μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, αλλά και χωρίς τους κωδικούς, με τη χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και του αριθμού κυκλοφορίας.
Για όσους θα πληρώσουν μέσω ιντερνετικής τραπεζικής (web banking), απαιτείται μόνο η ταυτότητα οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων. Τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το ποσό των τελών που αναλογούν στο όχημα. Για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν, προβλέπεται επιτόπια αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας. Η κατάθεση πινακίδων γίνεται με χειρόγραφο τρόπο και την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν θα δοθεί παράταση για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, αν και δεν το αποκλείουν ακόμη. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι είθισται κάθε χρόνο να δίνεται μια ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση πινακίδων, αλλά όχι για την πληρωμή των τελών.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, τις πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος για να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, και όχι σε δημόσιο δρόμο, και την αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για συνολικό ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του φόρου.

κρατήσειςσυνταξιούχοιεφορίαΑΑΔΕεισόδημα