Οικονομία|06.10.2019 23:33

Κατρούγκαλος: Μπορεί να δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων (vid)

Newsroom

Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές, καθώς και νέο Ασφαλιστικό φέρνουν οι πέντε αποφάσεις-βόµβα του ΣτΕ που δηµοσιεύθηκαν την Παρασκευή (4/10).

Στον αέρα πλέον βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις, νέες και παλαιές επανυπολογισµένες, ενώ καταργούνται από τώρα και στο εξής (σύνταξη ερχόµενου Νοεµβρίου) οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε 260.000 επικουρικούς συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016. Φραγµό στην αναδροµική διεκδίκηση των περικοπών στις επικουρικές έβαλε το ΣτΕ, κρίνοντας (όπως είχε κάνει το 2015) πως η αντισυνταγµατικότητα του επανυπολογισµού και της περικοπής των επικουρικών ισχύει από τώρα και στο εξής. Σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αναδροµικά από την κατάργηση των µειώσεων του 2016 στις επικουρικές φαίνεται πως δικαιούνται -σύµφωνα µε την πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων- µόνο όσοι είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια γι’ αυτές τις περικοπές µέχρι και την περασµένη Παρασκευή. Γενικώς, το ΣτΕ τραβάει «κόκκινες γραµµές» ως προς την αναδροµική αντισυνταγµατικότητα σε όλες τις αποφάσεις που δηµοσίευσε την Παρασκευή, για λόγους δηµοσίου συµφέροντος και δηµοσιονοµικής ισορροπίας.

Την ίδια στιγµή, νοµικοί κύκλοι ερµηνεύοντας τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ εκτιµούν πως φαίνεται να «ψαλιδίζονται» σηµαντικά οι όποιες προσδοκίες και ελπίδες είχαν οι συνταξιούχοι για αναδροµικά.

Έτσι, ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου για τις επικουρικές.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός -μιλώντας στο OPEN- αν και υπεραμύνθηκε των βασικών διατάξεων του νόμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν, τελικά, τα αναδρομικά.

Γιώργος Κατρούγκαλοςαναδρομικάσυνταξιούχοι