Οικονομία|07.10.2019 14:09

Προϋπολογισμός: Στο 3,56% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ελευθερία Αρλαπάνου

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που υιοθετεί την εκτίμηση για σημαντική σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 2020 από 2% φέτος και «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, ή 7,026 δισ. ευρώ, με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο. 

Στις αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περιλαμβάνονται το επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται, η μετάβαση των ειδών βρεφικής ηλικίας και στα κράνη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, η αναμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή ΦΠΑ και η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, η μείωση των ασφαλιστικών εσιφορών για απασχόλούμενους πλήρους απασχόλησης, η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24%, η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% σε 5%, η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 χρόνια και η αναστλή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 2 χρόνια. 

Παράλληλα όμως στις παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος όμως εντάσσονται παρεμβάσεις με θετική επίπτωση 1,23 δισ. ευρώ, πέραν του βασικού σεναρίου, που περιλαμβάνουν: 

  • Περιορισμό της υποεκτέλεσης λειτουργικών και άλλων δαπανών με αναπροσαρμογή των οροφών δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ 
  • Αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους 
  • Επισκόπηση δαπανών γενικής κυβέρνησης
  • Βελτίωση αποτελεσματικότητας γενικής κυβέρνησης
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής  βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (642 εκατ. ευρώ)
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας των εσόδων από ακίνητη περιουσία, με αύξηση εσόδων και νέες μορφές ελέγχου Airbnb και εξορθολογισμό του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων 
  • Επιτάχυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο του προϋπολογισμού 

προϋπολογισμός 2020προϋπολογισμός